Начало / Новини / Новини и събития / Софийският университет получи награда за най-успешна организация в програмата „Хоризонт 2020“

   
Софийският университет получи награда за най-успешна организация в програмата „Хоризонт 2020“

Наградата бе връчена на заместник-ректора на Алма матер проф. дфзн Николай Витанов от заместник-министъра на образованието и науката г-жа Карина Ангелиева.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ получи награда за най-активен участник в консорциуми и най-много привлечени парични средства.

Заместник-ректорът на Алма матер проф. дфзн Николай Витанов заяви, че за Софийския университет участието в европейските програми е изключително важно, защото те са белег за най-високо качество. Той допълни, че Университетът изпълнява многобройни проекти, около 1/3, от които са по европейски програми, 1/3 от национално финансиране и 1/3 от договори с индустрията. Приемайки наградата, проф. Витанов посочи, че това признание се оценява изключително много, защото европейските проекти се печелят в условията на най-висока конкуренция.

111-V-1

Снимка: МОН

По време на събитието, организирано от МОН, за първи път бяха отличени най-успешните участници по програма „Хоризонт 2020”. Награди бяха връчени на 16 организации в 9 категории.

Програма „Хоризонт 2020“ е най-голямата в областта на науката и научните изследвания не само в рамките на Европа, а в целия свят. Тя стартира през 2014 г. и приключва през 2020. Програмата финансира научни проекти, изследователи и иновационни разработки. По думите на заместник-министър Ангелиева, всеки проект е важен и значим, защото изисква много труд.

За да спечелим и осъществим нови успешни проекти е необходима съвместна работа между науката, бизнеса и обществото. Целта ни е до 2020 година да удвоим спечелените средства от 100 милиона лева, а до 2030 година - да привлечем 1 милиард лева в рамките на новата програма „Хоризонт Европа“, заяви заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева. Тя подчерта, че за Министерството на образованието и науката партньорството с обществото, медиите и всички обществено ангажирани организации е от изключително значение.

SERTIFIKAT

Сред научните организации сертификат бе даден на Института по Механика на БАН и фондация „Приложни изследвания и комуникации“. Отличия получиха Техническият университет в София и Пловдивският университет "Паисий Хилендарски". За най-активна публична организация бе посочена Столична община, а като най-популярен координатор на проект - доц. Кристина Близнакова от Техническия университет във Варна. Наградените български бизнес организации за участие в програмата са „Онтотекст“ АД, „Ендуросат“ АД, издателство „Пенсофт“ и „Идеа Консулт“ ООД. За най-активни институти на Българска академия на науките бяха определени Институтът за изследване на обществата и знанието и Институтът по информационни и комуникационни технологии. Селскостопанската академия също спечели две отличия - за Института по зеленчукови култури „Марица“ и Агробиоинститута. Най-активен по отношение на европейските политики е Медицинският университет в Пловдив.