Начало / Новини / Новини и събития / Софийският университет е домакин на изложбата „На този връх свят паметник ще се издигне“

   
Софийският университет е домакин на изложбата „На този връх свят паметник ще се издигне“

В Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата „На този връх свят паметник ще се издигне“. Експозицията е организирана от Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Музея на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Историческия факултет и може да бъде разгледана до 20 март 2023 г.

На изложените пана е проследена цялата предистория и история на паметника и други интересни архивни свидетелства. На откриването на изложбата присъстваха проф. Мира Маркова – декан на Историческия факултет, Чавдар Ангелов – директор на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, гл. ас. д-р Симеон Хинковски – изпълнителен директор на Музея на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, студенти и преподаватели.

1-1

Гл. ас. д-р Хинковски заяви, че Софийският университет и Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ работят заедно от няколко години и че е настъпило времето, в юбилейната 135-годишнина на университета, това сътрудничество да бъде обявено. Изложбата е първата от поредицата планирани съвместни инициативи. Симеон Хинковски отбеляза, че и университетът, и паметникът на свободата са построени доста трудно. Историята на паметника, разказана на изложените пана, е разположена не случайно в Историческия факултет – при хората, които се занимават с националната памет.

1-15

Проф. Мира Маркова благодари на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ за възможността Историческият факултет на Софийския университет да е домакин на изложбата.

1-2
1-3

Тя отбеляза, че начинът, по който е построен паметникът, показва дългия път на този тип паметници, защото изграждането на възпоменателния паметник на връх св. Никола е много емблематичен и чрез него българите показват, че те са се преборили за тази свобода, че тя не е дошла даром.

1-13

Начинът, по който изглежда този паметник, ни показва една специфична душевност, въздушност. Той е много възвишен, много различен – не е помпозен. Всеки, който се е качил до паметника, усеща величието на епохата, усеща предците ни, усеща мястото и най-важното – когато сме там, ние можем да се замислим“, каза проф. Маркова и допълни, че този паметник е един от маркерите на националната ни идентичност.

1-14

Чавдар Ангелов разказа накратко историята на паметника и припомни, че решението за неговото построяване е взето на 13 април 1879 г. на заседание на Учредителното народно събрание в Търново, а е построен окончателно през 1930 г.

1-6
1-7

Той отбеляза, че основната заслуга за изграждането на паметника е основно на опълченците, които след края на Първата световна война за пореден път поставят въпроса за построяването му. Така се стига до създаването през 1921 г. на специален Инициативен комитет, който да организира целия този сложен процес.

1-8
1-9

Чавдар Ангелов разказа накратко за работата на комитета, за полагането на основния камък на паметника, за неговото строителство, за освещаването му и неговото опазване.

1-12

По-късно в Конферентната зала в Ректората бе представен и филмът „Епопеята на Шипка“, подготвен от Националния парк-музей.

1-11
19
1-17

Репортаж на Телевизия "Алма Матер":