Начало / Новини / Новини и събития / Софийският университет е домакин на българо-японски научен семинар

   
Софийският университет е домакин на българо-японски научен семинар

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провежда съвместен българо-японски научен семинар на тема: „Наука, технологии и иновации за общество на бъдещето“. Събитието е организирано от Министерството на образованието и науката и посолството на Япония в България.

Целта на семинара е да бъдат осъществени контакти между български и японски научни институции и университети и да се идентифицират приоритети от съвместен интерес за развиване на двустранно сътрудничество в различни области на науката, иновациите и технологиите.

На събитието присъстваха посланикът на Япония у нас Шиничи Яманака, министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, проф. Иван Димов, зам.-министър на образованието и науката, заместник-ректорът на Софийския университет проф. Николай Витанов, предишните ректори на Софийския университети акад. Благовест Сендов и проф. Иван Лалов, преподаватели, изследователи, студенти и гости.

1

Ръководителят на катедра "Езици и култури на Източна Азия" към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет доц. Антон Андреев бе модератор на научния семинар. Той изрази радостта си да приветства изтъкнати японски и български учени с голям професионален опит в изследванията и иновациите. Той благодари на всички за участието им в семинара и изрази надеждата си това събитие да бъде от полза за всеки един и да допринесе за по-нататъшното развитие на сътрудничеството в областта на науката, технологиите и иновациите между японски и български университети и изследователски институти.

2

Посланикът на Япония у нас Шиничи Яманака поздрави присъстващите и подчерта, че се очаква в бъдеще информационните и комуникационните технологии да доведат до сериозни промени в производството, транспорта, здравеопазването, публичните услуги. По думите на посланика, ще настъпят редица промени в начина на работа и живот на хората. Шиничи Яманака представи официалните гости от японска страна, които изнесоха доклади и презентации в рамките на научния форум.

3

Официален гост-лектор на семинара е д-р Хироши Амано от Университета в Нагоя, който е носител на Нобелова награда за физика за 2014 г. Друг участник от японска страна е д-р Мичинари Хамагучи – председател на Японската агенция за наука и технологии (JST) и бивш ректор на Университета в Нагоя. Третият участник от японска страна е г-н Нобумаса Цуцуй – предприемач, председател на компания „Токайски медицински продукти“.

4

Приветствие към присъстващите поднесе заместник-ректорът проф. Николай Витанов, който подчерта, че за Софийския университет е чест да бъде домакин на този интересен семинар, посветен на науката, технологиите и иновациите. Той отбеляза, че Университетът е на второ място след Българската академия на науките по брой научни публикации в списания. За 2016 г. изследователите на Университета имат почти 700 публикации в научни списания и над 17000 цитирания.

5

Проф. Витанов изтъкна, че Софийският университет е единственият български университет, който има традиции в преподаването на японски език и култура. Всичко това го превръща най-подходящото място за провеждането на този семинар, отбеляза заместник-ректорът.

Проф. Витанов отбеляза и развитието на специалност „Японистика“ през последните 30 години и подчерта изключителната подкрепа от страна на Японското посолство в България и редица японски фондации. По думите му, активно се развиват студентската и преподавателската мобилност и даде пример с отличните отношения, които Софийският университет поддържа с 19 университета в Япония. Проф. Витанов подчерта, че все още има много възможности за ускоряване и развитие на това сътрудничество.

6

Заместник-ректорът благодари на японските гости, на посолството на Япония у нас и на Министерството на образованието и науката в България за организирането на научния форум. Проф. Витанов изрази убеждението си, че събитието ще даде сериозен тласък на сътрудничеството между изследователите и увеличаване на студентската мобилност между двете държави.

7

Министърът на образованието и науката у нас проф. Николай Денков отбеляза, че както България е много популярна в Япония със своята култура, така и Япония е популярна тук като нацията, която е отличен пример за това как науката и технологиите могат да работят заедно в името на обществото. По думите на министъра, през последните 20 години и двете държави срещат трудности и проблеми, което неминуемо се отразява и на научното сътрудничество. Въпреки това, според него днес са налице отлични предпоставки тези отношения да се развият дори още по-добре от преди. Проф. Денков подчерта, че подобни срещи са стъпката напред, която показва как да се развие това сътрудничество през следващите 20-30 години.

Научният форум „Наука, технологии и иновации за общество на бъдещето“ продължи с лекция и презентация на д-р Хироши Амано от Университета в Нагоя, който е носител на Нобелова награда за физика за 2014 г.

8

Повече за събитието и как фундаменталните изследвания правят живота по-добър можете да видите в интервюто на проф. Хироши Амано, проф. Евгения Вълчева и проф. Иван Димов в предаването „Денят започва“ на Българската национална телевизия.