Начало / Новини / Новини и събития / С писмен изпит по журналистика и изпит по математика I започва първата канидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2019/2020 г.

   
С писмен изпит по журналистика и изпит по математика I започва първата канидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2019/2020 г.

В аудитория 272 на Софийския университет започна писменият изпит по журналистика, за който 350 кандидати са подали заявление за явяване.

Кандидат-студент изтегли темата „За няколко лайка повече“, по която ще пишат всички явили се днес на изпита. Бяха изтеглени и две контролни теми: „Улицата“ и „На гости на света“.

Проф. Ренета Божанкова, заместник-ректор на Алма матер, приветства всички кандидати с добре дошли в най-старото висше училище в България на първия изпит от кандидатстудентската кампания за тази година. Тя пожела в днешния пролетен и слънчев ден настроение, дълбока мисъл, равновесие на знанията и чувствата и изрази увереност, че кандидатите са подготвени за този изпит и ще покажат най-доброто, на което са способни, за да зарадват родителите и учителите си.

1

„Фактът, че сте тук показва, че сте направили първата крачка към един важен избор – избрали сте най-добрия университет у нас и най-добрия факултет“, посочи председателят на изпитната комисия по журналистика доц. Ефрем Ефремов.

3

В балообразуването на бакалавърските програми по „Журналистика“ и „Връзки с обществеността“ влизат оценките от писмения и от устния изпит по журналистика. В специалност „Книгоиздаване“ ще се взима само по-високата оценка от двата конкурсни изпита и има възможност по избор за кандидатстване в тази специалност с оценките от матурите по „Български език и литература“, „История и цивилизация“, „Философски цикъл“ и чужд език.

2

В 14.00 часа в 224 аудитория в Ректората на Софийския университет започна изпитът по математика I. Кандидат-студент изтегли изпитна тема №2, по която ще работят 1000 души, подали заявления за явяване на този изпит. Темата бе изтеглена в присъствието на заместник-ректора на Софийския университет проф. Ренета Божанкова, на декана на Факултета по математика и информатика доц. д-р Първан Първанов и на председателя на изпитната комисия доц. д-р Мая Стоянова.

2

Проф. Божанкова приветства кандидат-студентите в първия изпитен ден на тази кандидатстудентска сесия. Тя изрази надеждата, че техните натрупани през годините знания, подготовка и амбиция ще им отредят място в най-стария български университет. Доц. Първанов поздрави кандидат-студентите за техния избор да се явят на изпита. Той ги призова да бъдат отговорни към него и да покажат най-доброто от себе си и да бъдат спокойни по време на своята работа.

3

Успешно издържаният изпит по математика I дава възможност за кандидатстване в специалностите: „Философия“, „Социология“, „Политология“, „Публична администрация“, „Библиотечно-информационни науки“, „Публични информационни системи“, „Философия (на английски език)“ „Математика“, „Информатика“, „Приложна математика“, „Математика и информатика“, „Компютърни науки“, „Софтуерно инженерство“, „Информационни системи“, „Статистика“, „Физика“, „Инженерна физика“, „Ядрена техника и ядрена енергетика“, „Физика и математика“, „Астрофизика, метеорология и геофизика“, „Физика и информатика“, „Медицинска физика“, „Комуникации и физична електроника, „Квантова и космическа теоретична физика“, „Фотоника и лазерна физика“, „Оптометрия“, „Физика на ядрото и елементарните частици (на английски език)“, „Компютърно инженерство“, „Учител по природни науки в основна степен на образованието“, „Химия“; „Химия и информатика“, „Компютърна химия“, „Инженерна химия и съвременни материали“, „Геология“, Геопространствени системи и технологии“ „Комуникационен мениджмънт“, „Икономика и финанси“, „Стопанско управление“, „Счетоводство, финанси и дигитални приложения“ (на английски език).

5

В специалност „Европеистика“ можете да кандидатствате с изпити по математика I и по английски, френски, немски или испански език (по избор). Бъдещите студенти могат да запишат специалност „Регионално развитие и политика“ след успешно издържани изпити по математика I и по английски, френски, немски, испански, италиански или руски език (по избор).

4