Начало / Новини / Новини и събития / Ръководството на Софийския университет проведе в Швейцария срещи, свързани с Института INSAIT

   
Ръководството на Софийския университет проведе в Швейцария срещи, свързани с Института INSAIT

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Елиза Стефанова и изпълнителният директор на Института INSAIT Борислав Петров посетиха Цюрих, където проведоха срещи с ръководството на Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH Zürich) и Факултета по компютърни науки на ЕТН. Като представител на двете страни участва и проф. Мартин Вечев, архитект на INSAIT и професор в ETH Zürich. Срещите бяха осъществени в контекста на развитието на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) една година след основаването му.

В Берн заместник-ректорът на Софийския университет проф. Елиза Стефанова участва в среща на федералния министър по икономиката и образованието на Швейцария Ги Пармелан и държавния секретар по образованието Мартина Хираяма с вицепремиера Атанас Пеканов и министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов.

Бяха обсъдени въпроси, свързани със сътрудничеството между двете страни в областта на образованието, научните изследвания и иновациите и с приноса на Швейцария към страни от Европейския съюз.

1-Bern_21.04.2023

Тема на разговора беше и Институтът за компютърни науки и изкуствен интелект INSAIT към Софийския университет, който беше учреден през 2022 година с подкрепата на Швейцария и споразумение между Софийския университет, Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH Zürich) и Политехническия университет в Лозана (EPFL) и Министерството на образованието и науката. Министър Пенов изрази увереност, че дейността на INSAIT има подкрепата на всички български институции. Според вицепремиера Атанас Пеканов чрез подобни инициативи младите учени имат стимул да продължат своята дейност в България. Всички страни изказаха задоволство от постигнатите изключителни резултати в рамките на първата година от откриването на института – в това число с привличането на талантливи студенти от водещи световни университети и видни учени от цял свят, стартирането на стажантска програма, в която 696 кандидати се състезаваха за 8 места, привличане на значителни средства от бизнеса и други. Подчертана беше и решаващата роля на Мартин Вечев, професор в ETH Zürich и председател на борда на INSAIT, за развитието на института.

1