Начало / Новини / Новини и събития / Проведе се конференция, посветена на Йордан Радичков

   
Проведе се конференция, посветена на Йордан Радичков

В Театралната зала в Ректората се проведе конференция „Радичков на 90“, посветена на 90-годишнината от раждането на Йордан Радичков и 15-годишнината от неговата кончина. Форумът се организира от издателство „Нике“ и проф. дфн Георги Каприев от Философския факултет със съдействието на Културния център на Софийския университет.

Конференцията е замислена като опит за поглеждане към творчеството на Йордан Радичков от различни гледни точки към различни негови измерения. Затова в нея взимат участие както академични изследователи и историци на изкуството, така и писатели и театрали, повлияни и ангажирани с него.

Събитието бе открито от проф. дфн Георги Каприев, който представи своето въведение на тема „Полярната звезда и покривът на света“, в което говори за творчеството на Радичков, неговата „борба“ с думите, за начина, по който говореше, за неговото въображение, герои и творчество.

1

Проф. Каприев припомни, че преди да отговори на някакъв изненадващ въпрос, Йордан Радичков първо поглеждал с едното око, после с другото, и тогава отговарял. Представяйки участниците във форума, той изрази надеждата си всеки един от тях да може поне с едно око да отправи поглед към света на Радичков

Проф. Каприев представи участниците във форума и изрази надеждата си всеки от тях да представи своя поглед към света на Радичков.

2

Конференцията, посветена на големия български писател, продължи с проф. дфн Инна Пелева, която представи „Радичков и заварената библиотека – сюжети на интертекстуалността“. Участваха още проф. дфн Клео Протохристова „Календарът на Радичков – регулация и суматоха“, доц. д-р Бойко Пенчев: „Трите версии на „Последно лято“. Адаптация и самоадаптация“, проф. Маргарита Младенова, проф. Иван Добчев и други.

4
3