Начало / Новини / Новини и събития / Откриване и пресконференция на проект „Големи данни за интелигентно общество” (GATE)

   
Откриване и пресконференция на проект „Големи данни за интелигентно общество” (GATE)

В Аулата на Софийския университет се състоя официалното откриване на проекта “Големи данни за интелигентно общество” (GATE). Проектът е съвместна инициатива на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – координатор, Университета Чалмърс, Швеция и Чалмърс Индустриални Технологии, Швеция. GATE получава 7-годишно финансиране от Европейската комисия по програма Horizon 2020 WIDESPREAD-01-2018-2019 Teaming Phase 2, ще бъде съфинансиран и от страна на българското правителство, както и от индустрията.

На събитието присъстваха ректорът на Софийския университет „Св. Климент охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков, европейският комисар по цифрова икономика и цифрово общество г-жа Мария Габриел, ръководителят на отдел в Генерална дирекция „Научни изследвания и иновации“ на ЕК г-жа Магда Ди Карли, ръководителят на отдел в Изпълнителната агенция за научни изследвания на Европейската комисия Алеш Фиола, заместник-министърът на образованието и науката г-жа Деница Сачева.

7-7

Проф. Анастас Герджиков приветства присъстващите и отбеляза, че за него е голямо удоволствие като ректор на най-големия, най-престижния и най-стария български университет да ги поздрави. Той отбеляза, че Софийският университет е инициатор и координатор на проекта GATE –„Големи данни за интелигентно общество“. Това е голям, стратегически и важен проект, посочи ректорът и изтъкна, че е сред 14-те спечелили в сериозна конкуренция с над 200 други проекта. Проф. Герджиков отбеляза, че работа по проекта вече е започнала, а изграденият Център ще задълбочи и засили изследователския капацитет на Софийския университет и ще донесе много допълнителни ползи за икономиката и обществото. В заключение ректорът пожела голям успех на събитието, а на всички участници – бъдещи професионални успехи.

8-8

Проектът беше представен от проф. Силвия Илиева от Факултета по математика и информатика на Софийския университет, която е и негов координатор. Центърът за върхови научни постижения в областта на големите данни и изкуствения интелект е един от първите изследователски институти на Софийския университет и е създаден с постановление на Министерския съвет в началото на 2019 г. Проф. Илиева изтъкна значението и важността на големите данни и изкуствения интелект.

Тя представи партньорите по проекта и подчерта високата експертиза на всички тях. По думите й, като единствен подобен център в Източна Европа, GATE ще е свързващото звено с мрежата от 55 центъра за големи данни в Западна Европа и ще играе стратегическа роля за разширяване на тази мрежа и за разпространение на най-добрите практики и иновативни модели, като така ще постигне обществено въздействие не само на национално и регионално, но и на европейско равнище.

4-4

Целта на GATE е да развива научноизследователски капацитет и иновативен потенциал и да формира ново поколение млади учени, способни да прилагат науката в полза на обществото. Научните изследвания в GATE са фокусирани в четири направления със съществена социална значимост – бъдещи градове, интелигентно правителство, умна индустрия и цифрово здравеопазване. Иновациите в центъра ще бъдат разработвани в три модерни технологични лаборатории – за моделиране на процесите в градска среда (City Living Lab), за интердисциплинарно сътрудничество с индустрията (Digital Twin Lab) и за виртуална реалност и визуализация на големи данни (Open Visualization Lab). Лабораториите ще са в центъра на жизнена екосистема, в която иновативни идеи ще бъдат генерирани, развити в проекти и популяризирани в ефективно сътрудничество с правителството, индустрията, академията и обществените организации.

Чрез мултидисциплинарни образователни програми на европейско и световно ниво GATE ще обучи отлични изследователи и професионалисти в областта на изкуствения интелект и големите данни. Образователна лаборатория ще подпомогне прилагането на нови методи за персонализирано и интерактивно обучение.

9-9

Г-жа Мария Габриел поздрави всички и изтъкна колко е важно да е сътрудничеството за постигане на целите и поздрави екипа на проекта GATE, защото показват как Европа може да действа заедно. Тя посочи, че е важно да продължим успешната работа с партньорите си, да покажем своя потенциал в тази област, своите традиции и потенциал и не на последно място – този потенциал да се превърне в конкретни резултати и възможности. „Само ако работим заедно, можем да постигаме резултати и GATE е точно това“, посочи Мария Габриел.

10-10

Г-жа Магда Ди Карли подари на координатора на проекта играчка-спинер, който по думите й, олицетворява едновременно координатора на проекта, напредналия партньор, който подкрепя и средата, в която се развива проекта. По думите й, целта е тези три лъча да работят добре заедно, да работят все по-бързо и това партньорство да продължи за дълго време.

Г-н Алеш Фиола подари пъзел и посочи, че както парченцата трябва да съвпаднат напълно едно с друго, това трябва да направят всички партньори в проекта – да работят заедно, за да успеят да постигнат целите си в края, да са търпеливи и готови да преодолеят заедно трудностите.

5-5

Г-жа Деница Сачева поздрави всички присъстващи и организатори на проекта от името на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Тя изрази подкрепата на МОН към проекта. Г-жа Сачева подари сова, амбивалентен символ, от една страна на тъмнината, но от друга – символ на мъдростта. „Ако искаш да победиш тъмнината, трябва мъдрост, ако искаш мъдрост, понякога трябва да навлезеш дълбоко в тъмнината“, отбеляза заместник-министърът и изрази надеждата си, че партньорите ще са мъдри, за да успеят и постигнат всички поставени в началото цели.

12-12

Проф. дфн Анастас Герджиков подари компас, за да може новият център да намери правилната посока и най-добрия път към прилагането на изкуствения интелект и големите данни в полза на икономиката и обществото.

1-1

Преди официалното откриване на проекта г-жа Мария Габриел се срещна с ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, а по-късно през деня в Аулата се състоя и пресконференция по проекта.

14-14