Начало / Новини / Новини и събития / Международна конференция „Фигури на транснационалното. РеВизии в немскоезичната литература“

   
Международна конференция „Фигури на транснационалното. РеВизии в немскоезичната литература“

Софийският университет бе домакин на тридневна международна конференция на тема: „Фигури на транснационалното. РеВизии в немскоезичната литература“. Научният форум е съвместен научен проект между Катедрата „Германистика и скандинавистика“ към Факултета по класически и нови филологии и Института по литература на университета в гр. Хамбург. Конференцията се проведе в рамките на дългогодишното партньорство между двата университета.

Научният форум бе открит в Заседателна зала 1 в Ректората в присъствието на проф. Мария Стойчева, функционален ректор на Софийския университет, Маркус Хаас, ръководител отдел „Култура и връзки с медиите“ в посолството на Германия у нас, Енцио Ветцел, директор на Гьоте институт в България, проф. Мадлен Данова, декан на Факултета по класически и нови филологии, доц. Ренета Килева, ръководител на Катедрата „Германистика и скандинавистика“, проф. д-р Дьорте Бишоф от университета в Хамбург, гости, преподаватели и студенти.

Модератор на събитието бе доц. Светлана Арнаудова от Катедра „Германистика и скандинавистика“.

11

Проф. Мария Стойчева приветства участниците в конференцията от свое име и от името на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков. Тя заяви, че форумът се провежда в една изключително важна година за Алма матер – началото на 130-тата академична учебна година в България, и припомни, че Софийският университет е най-старият университет у нас.

33

Проф. Стойчева подчерта, че е впечатлена от заглавието на конференцията, защото темата за транснационалното е една от най-горещите в Европа. Тя отбеляза, че именно в термина „транснационализъм“ се събират в едно усилията и интересът на много научни дисциплини и посочи още, че темата е актуална, засягайки и въпроса за бъдещето на Европа и Европейския съюз.

Проф. Мадлен Данова, декан на Факултета по класически и нови филологии, с голямо удоволствие приветства всички на събитието и изрази надеждата си форумът да даде едно много добро начало на тържествените чествания по повод 130-годишнината на Алма матер. Тя подчерта изключителната актуалност на темата на конференцията и изтъкна възможностите за ползотворно сътрудничество с Университета в Хамбург.

9

Проф. Данова отбеляза, че се радва отново да се заговори за свойството на литературата да прекрачва националните граници: „Знаем, че в немскоезичното литературознание това не е нещо ново, но днес има много актуално звучене“, отбеляза проф. Мадлен Данова и добави, че участниците в дискусиите ще присъстват на интересни доклади, обсъждания и ще стигнат до идеи, които ще дадат тласък на термина свят-литература и пожела на добър час на научния форум.

10

Участниците бяха приветствани и доц. Ренета Килева, ръководител на Катедрата „Германистика и скандинавистика“, която изрази задоволството си, че Софийският университет е домакин на конференцията. Тя подчерта, че научният форум е поредната изява на дългогодишното и изключително ценното сътрудничество между Катедрата „Германистика и скандинавистика“ и Института по германистика на университета в Хамбург: „В рамките на това партньорство колегите от Хамбург подкрепят софийската германистика при оптимизацията на обучението, стимулират развитието на квалификацията на преподаватели и студенти. Дължим им своята голяма благодарност за това“.

3

Доц. Килева припомни, че общите конференции по литературоведски и културоведски проблеми имат дълга традиция и че на тези срещи възможност да вземат участие имат и германисти от други български висши училища, както и учени от други германски университети. Ръководителят на Катедра „Германистика и скандинавистика“ отбеляза, че и тази конференция се провежда в разширен кръг и изрази радостта си, че в нея са включени и много млади учени.

2

На откриването на конференцията приветствия бяха поднесени и от Маркус Хаас, ръководител отдел „Култура и връзки с медиите“ в посолството на Германия у нас, Енцио Ветцел, директор на Гьоте институт в България.

Фокусът на тридневната конференция падна върху развитието на парадигмата на транснационалното, обусловена от все по-динамичната глобализация в сферата на икономиката, медиите и културата, върху подкопаването на ролята на националната държава, различните форми на живот в изгнание и диаспора, трудовата миграция и транснационалните наративи в литературата.