Начало / Новини / Новини и събития / Международен симпозиум „Антропологията на Достоевски. Човекът като проблем и обект на изображение в света на Достоевски“

   
Международен симпозиум „Антропологията на Достоевски. Човекът като проблем и обект на изображение в света на Достоевски“

Започна международният симпозиум „Антропологията на Достоевски. Човекът като проблем и обект на изображение в света на Достоевски“. Научният форум, който няма прецедент в България и на Балканите, се организира от Българското общество „Ф. Достоевски“ съвместно със Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Института за литература на БАН и ще продължи до 26 октомври 2018 г.

Официалното откриване се състоя в зала „Проф. Марин Дринов“ в Българската академия на науките. Присъстващите бяха поздравени от директора на Института за литература доц. Елка Трайкова, която заяви, че за Института е чест да бъде домакин на такъв авторитетен научен форум, който събира съмишленици, вглеждащи се през различни методологии, през различни аналитични оптики във философските, психологическите, религиозните, историческите послания на творчеството на Достоевски.

Доц. Елка Трайкова изказа своята благодарност на председателя на Българското общество „Ф. Достоевски“ Емил Димитров за положените от него огромни усилия за осъществяването на събитието.

1

Фактът, че международният симпозиум се провежда тук, в България, извън академичната рационалност, вероятно бихме могли да разчетем като знак и на онази продължаваща повече от век връзка на Достоевски с нашата страна – документална, интелектуална, научна, духовна“, каза още доц. Елка Трайкова и пожела на участниците в симпозиума да изпитат удоволствие от споделените научни идеи, ползотворни дискусии и приятни дни в гостоприемна София.

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова приветства участниците в научния форум и посочи, че Философският факултет и Факултетът по славянски филологии активно са участвали и са част от колегията, представяща свои доклади в този престижен международен форум.

5

„Съорганизаторството е отговорност, която ние изпълняваме с удоволствие особено в 130-тата годишнина на нашия университет“, отбеляза проф. Божанкова. Тя изрази радостта си от срещата на авторитетни световни учени в София и отбеляза, че спектърът на темите в докладите е очакван от колегията на Софийския университет.

Проф. Божанкова пожела успех на конференцията и хубави дни в София за всички участници.

Председателят на Българското общество „Достоевски“ доц. Емил Димитров приветства присъстващите в залата и изрази надеждата си гостите да се чувстват прекрасно в София и да запазят в сърцата тази среща. В приветствието си той обърна внимание на темата Достоевски и България. Той припомни за романа „Братя Карамазови“, в който се засяга темата за историческата действителност в България през 1876 г. Доц. Димитров обърна внимание и на българските преводи на Достоевски. В обръщението си към участниците той благодари на всички, спомогнали за организирането на симпозиума.

6

Международният симпозиум „Антропологията на Достоевски. Човекът като проблем и обект на изображение в света на Достоевски“ продължи в Ректората на Софийския университет. В него участват над 50 учени от 16 страни на света, както и специалисти от България – членове на Българско общество „Ф. Достоевски“. Трите дни на симпозиума са фокусирани към три проблемни полета: Антропологията на Достоевски в светлината на философската антропология и европейската култура на ХХ в.; Антропологията на Достоевски в перспективата на руската религиозно-философска мисъл и руската култура на ХХ в.; Проблемът за човека в романа „Идиот“.

4

На 150-годишнината от излизането на романа „Идиот“ е посветена тематична изложба и заключителната кръгла маса на научния форум: „Идиот“ на Достоевски и „Идиот“ на А. Куросава“. Филмът „Идиот“ на А. Куросава ще бъде показан пред студентите и широката общественост.

Пълната научна и културна програма на симпозиума можете да видите тук.

Българско общество „Ф. Достоевски“ е създадено на 5 декември 2011 г. То провежда редовни заседания, организира конференции, кръгли маси и др. и издава алманаха „Достоевски: мисъл и образ“. По-подробно за дейността му можете да научите тук: https://bod.bg