Начало / Новини / Новини и събития / „Кариера за нова Ера“ в Софийския университет

   
„Кариера за нова Ера“ в Софийския университет

В Софийския университет започна първото от поредица събития за кариерно развитие. „Кариера за нова ERA” е част от Кариерните дни, които за първи път тази година се провеждат в Испания, Франция, Полша, Унгария, Чехия, Гърция, Македония и България и са инициатива на Европейската комисия за кариерно развитие на млади учени - магистри и докторанти, както и за всички, които искат да научат повече за това как успешно да се реализират.

В България организатор на събитията е Координационният център на EURAXESS към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ съвместно с контактните лица на мрежата в Пловдив, Стара Загора, Русе и Варна. Събитията се провеждат в партньорство с Министерство на образованието и науката в партньорство с Кариерния център към Стопанския факултет на Софийския университет, Британския съвет, Нов български университет, Фондация „Институт за технологии и развитие“, Русенската търговско-индустриална камара, Българската асоциация за управление на хора, Pensoft Publishers и СиБанк.

Събитието бе открито в Централното фоайе в Ректората от Мария Дикова, експерт към Координационния център EURAXESS към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя благодари на всички, проявили интерес към инициативата и отбеляза, че фирмите, които участват със свои щандове, са 12. Повечето от тях е занимават с високи технологии, предимно в сферата на информационните технологии. Сред тях има и агенции за човешки ресурси. Мария Дикова отбеляза още, че от щанда на Представителството на Европейската комисия в България посетителите могат да научат повече за възможностите за стаж и работа в институциите на Европейската комисия.

4

Тя допълни, че за първа година Европейската комисия инициира подобни дни на кариерата в девет Европейски държави. В България ще има пет събития – първото е в София в Софийския университет, а до края на месец октомври 2017 г. ще се проведат в Пловдив, Стара Загора, Варна и Русе. Те са насочени предимно към младите учени, магистри и докторанти, хора, на които искат да се занимават с наука, да работят това, което са завършили, но срещат затруднения.

5

Заместник-ректорът на Университета доц. д-р Елиза Стефанова поздрави организаторите и участниците в събитието от името на проф. Анастас Герджиков и от свое име: „Такива събития трябва да се случват възможно по-често, да даваме простор за развитие на нашите възпитаници магистри и докторанти, на нашите колеги, които работят като изследователи в Университета, и в същото време да ги срещаме с бизнеса, който с присъствието си днес тук показват, че наистина има нужда от тях“.

Доц. Стефанова изрази надеждата си, че това, което се прави, е в посока, подпомагаща развитието на бизнеса. Тя изрази надеждата си, че възпитаници на всички факултети на Софийския университет ще посетят семинарите в Аулата, както и щандовете, за да разгледат възможностите за развитие, които им се предлагат.

6

Бойко Благоев от Представителството на Европейската комисия в България прочете поздравителен адрес от името на Огнян Златев, ръководител на Представителството. В него той изразява задоволството си от организирането на първия по рода си кариерен форум, насочен към кариерното развитие в научната област. По думите му, форумът е насочен не само към млади учени, но и към утвърдени, които са отворени за нови перспективи, кариерната реализация в индустрията и академичните среди.

В приветствието си Огнян Златев благодари на партньорите EURAXESS, Министерството на образованието и науката и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и изрази надеждата си специалистите в научната сфера да разговарят с представители на различните фирми, предлагащи възможности за професионална реализация, а на фирмите да намерят ценни кадри.

8

В адреса се казва още, че откритията в науката напредват с непрекъснати темпове, изменяйки начина, по който компаниите и обществата функционират, а за да отговори на тези предизвикателства, Европейската комисия създава програмата „Хоризонт 2020“. Чрез стимулиране на иновации и технологии програмата се стреми да постигне интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж, отбелязва Огнян Златев и допълни, че развитието на науката е един от основните приоритети на ЕК и за това свидетелстват редица програми и инициативи. Днешното събитие е част от една още по-голяма инициатива за изграждане на по-добро съвместно бъдеще в свят, в който науката има все по-ключова роля, се казва още в адреса.

7

Директорът на Британския съвет Любов Костова изрази радостта си да присъства на събитието и отбеляза, че младите хора, които учат в университетите днес, в бъдеще ще работят в свят със съвършено нови професии, голяма част от които ще изискват математически, технически и научни познания. Тя отбеляза, че когато приемат своите студенти, университетите полагат грижи, за да обучат в максимален професионализъм своите бъдещи колеги. Проблемът е в това, че предвижданията не са достатъчни, а трябва да има по-тясна връзка с индустрията, подчерта Любов Костова.

„Искрено вярвам, че наличието на работодатели и тяхната среща с бъдещи служители в областта на технологиите и науката е вярна крачка напред“, отбеляза Любов Костова и изрази надеждата си работодателите все по-често да са сред учените, за да работят заедно за едно проспериращо общество. „Единствения път към сърцето на проспериращите общества е разговорът между индустрията и учените“, подчерта Любов Костова и пожела на добър час на събитието и участниците.

1

През целия ден в Аулата ще се проведат няколко семинара, които са изцяло посветени на това какво е нужно младите хора да знаят за успешната си кариера и какво означава да си лидер – не само в професията си, а и в живота.

3
2
12