Начало / Новини / Новини и събития / Изложба "Речник нa колумбийски думи и изрази в испанския език"

   
Изложба "Речник нa колумбийски думи и изрази в испанския език"

В Университетската библиотека бе открита изложбата "Речник нa колумбийски думи и изрази в испанския език". В експозицията могат да се видят плакати с 24 думи по една за всяка буква от испанската азбука. Тя може да бъде разгледана до края на месец октомври 2017 г.

На събитието присъстваха директорът на Университетската библиотека доц. Анна Ангелова, директорът на института „Сервантес“ Хавиер Валдивиелсо, Рафаел Алварадо Димитров – Почетен консул на Колумбия в България и дългогодишен преподавател в специалността „Испанска филология“, ръководителят на катедрата по испанистика и португалистика доц. Татяна Пантева, представители на посолството на Испания у нас, членове на академична общност.

Изложбата бе открита от директора на Университетската библиотека доц. Анна Ангелова, която заяви, че в огромния ареал на испаноезичното пространство се появява нов мащабен лексикографски проект, чиято основна цел е да отрази колумбийската национална идентичност чрез средствата на езика.

11

Днес представяме необичайна изложба, това е изложба за книга без книга, ще се докоснете до нея чрез усещането за книга, разглеждайки плакатите, които представят този проект“, каза още директорът на библиотеката и описа пътя на изложбата, организирана от Посолството на Република Колумбия в Полша - представена е в Института „Сервантес“ във Варшава, в библиотеката на Ягелонския университет, с която ни свързва дългогодишно сътрудничество, в Института „Сервантес“ в Букурещ и сега в Университетската библиотеката. Идването на изложбата в България е заслуга на почетния консул на Република Колумбия и дългогодишен преподавател в Катедрата по испанистика и португалистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски” Рафаел Алварадо.

1

Доц. Ангелова отбеляза, че изложбата е събитие поради своята нетрадиционност. Изданието, което се представя виртуално, е дело на Министерството на културата на Колумбия, Института по лингвистика и литература „Каро и Куерво” и Колумбийската академия по лингвистика.

Директорът на библиотеката обобщи, че подобни издания могат да се окачествят с думата съкровищница – съкровищница на езика и на културата на една страна и покани гостите да разгледат изложбата.

8

Рафаел Алварадо благодари на доц. Ангелова за отличното сътрудничество и изтъкна, че за втори път през 2017 г. Университетската библиотека организира проява, свързана с Колумбия. Той обобщи проекта и направи преглед как в испанския език се създава лексикографската традиция - от първия речник през 1661 г., през създаването на Испанската кралска академия на езика и 23-те издания на основния речник на испанския език.

2

„Освен в 19-те испаноговорящи страни, испански език се говори и в други страни и територии - от близо 500 милиона по света, които са обединени от израза „Единство в разнообразието”, каза още г-н Алварадо.

Гл. ас. д-р Боряна Кючукова от катедрата по испанистика и португалистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски” окачестви работата по проекта като ценен принос за представяне на специфичния лексикален фонд. В речника са събрани 10 000 лексеми в цялата тяхна многозначност. Съдържа обща, разговорна и младежка лексика, както и такава от фолклора и културата, фауната и флората. Понастоящем предлага 3 500 термина, 4 000 дефиниции и 3 000 примера. Според гл. ас. Кючукова изключителното богатство на речника е в това, че отразява не само стандартния испански език, който се говори в Колумбия, а включва и диалектни, и жаргонни, и разговорни думи. Друго предимство на речника е, че всяко значение на думата е илюстрирано с примери.

Гл. ас. Кючукова отбеляза, че словното богатство понякога мени посоката си и прочете кратък текст - Думите от автобиографичната книга на Пабло Неруда „Изповядвам, че живях“: "…от брадите, шлемовете, ботушите и конските подкови на варварите се сипеха като камъчета светлите думи, които останаха да блестят по нашите места… Езикът… Загубихме… Спечелихме… Те отнесоха златото и ни оставиха златото… Замъкнаха всичко и ни оставиха всичко. Оставиха ни думите."

3

Доц. Татяна Пантева, ръководител на Катедрата по испанистика и португалистика, поздрави присъстващите и посвети откриването на изложбата на 130-годишнината на Софийския университет. Тя отчете ролята на колумбийските институции и по-специално на института „Каро и Куерво”, където са специализирали редица преподаватели от Алма матер, и изрази надежда, че изложбата ще бъде интересна за всички посетители.

5