Начало / Новини / Новини и събития / Изложба „Пепел и прах“ на Бисера Вълева и Орлин Дворянов в галерия „Алма Матер“ на Софийския университет

   
Изложба „Пепел и прах“ на Бисера Вълева и Орлин Дворянов в  галерия „Алма Матер“ на Софийския университет

В галерия „Алма матер“ в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата „Пепел и прах“ на Бисера Вълева и Орлин Дворянов.

Изложбата е част от проекта „АРТелие“ на Катедра „Визуални изкуства“ към факултета по науки за образованието и изкуствата. Ръководител на проекта е проф. д-р Бисера Вълева. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания“ на Софийски университет.

1.Orlin_Dvorianov-1

Изложбата се реализира две години след хрумването и първоначалната идея, когато и светът, и художникът бяха различни. Пандемията промени представи и пространства, предизвика събития, катализира емоции, разруши чакани и установени ритуали. Тези замислени преди две години картини, обаче успяха да съхранят смисъла си.

„Миналото е кофа, пълна с пепел...“, казва Карл Сандбърг, а експозицията, малко или повече, е подчинена на тази негова мисъл. На пръв поглед това са уголемени детайли от взирането в тях – детайли от обгорени и разрушени пространства, от гранични емоционални състояния, от места като последни убежища. Голямоформатните работи разчитат на елементи от фигури, в чието изграждане буквално се използва пепел (въглен) и прах (пастел). Мечтите и напуснатата реалност са част от илюзорен свят, подчинен на собствена логика, но неотменен от личното изобразително пространство на автора си.

Bissera_Valeva_Midnight_prayer_2020-1

Изложбата е обединена от хартията като основен визуален носител и градивен елемент. Посланията по-скоро са с фокус към персоналното, към обръщането навътре към себе си, независимо от неизбежния и нееднозначен прочит. Експозицията разчита на създаването на обща и близка визуална обвързаност от срещата между художника и зрителя.

Bissera_Valeva_Pepel_i_prah-1