Начало / Новини / Новини и събития / Изложба на тема „Китай – познат и непознат“ бе открита в Софийския университет

   
Изложба на тема „Китай – познат и непознат“ бе открита в Софийския университет

В Централното фоайе на Ректората бе открита изложба на тема „Китай – познат и непознат“, посветена на 25-годишнината от създаването на специалност „Китаистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В изложбата са представени фотографии на преподаватели и възпитаници на специалността, отразяващи техния поглед към китайската култура и цивилизация, общество и бит, историческо и природно наследство. Експозицията може да бъде разгледана до 2 декември 2017 г.

На откриването на изложбата присъстваха зам.-ректорът на Софийския университет проф. Николай Витанов, посланикът на Китайската народна република Джан Хайджоу, деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова, г-жа Чън Ин, ръководител на сектор „Образование“ към китайското посолство в Република България, проф. д-р Александър Алексиев, ръководител на специалност „Китаистика“ в Софийския университет, преподаватели, студенти и гости.

Евелина Хайн, асистент в специалност „Китаистика“, заяви, че 25-годишният юбилей на специалност „Китаистика“ е повод за празник, но и повод за размисъл относно плодовете на работата на екипа през отминалия четвърт век и повод да бъдат формулирани целите за следващите 25 години.

5

Проф. Николай Витанов отправи поздрав от името на ректорското ръководство на Университета по повод откриването на интересната изложба и честването на юбилея на специалността. Той заяви, че макар тя да е създадена преди 25 години, то преподаването на китайски език в Софийския университет датира от повече от 60 години. По думите му, специалност „Китаистика“ не се изчерпва само с изучаването на китайски език, а и с преподаването на китайска история и китайска култура. Тя е и една от най-търсените в Софийския университет. Проф. Витанов отбеляза, че за тази учебна година са приети около 30 студенти и те са били сред най-силните кандидати. Той добави още, че сред отличниците, дипломиращи се от Факултета по класически и нови филологии, мнозина са завършили специалност „Китаистика“.

4

Сътрудничеството на нашия университет с Китай не се изчерпва само със специалност „Китаистика“, макар че тя е от централно значение. Имаме активно сътрудничество с 19 китайски университета и желанието на ръководството е това число да се увеличи“, каза още проф. Витанов и благодари на посланика на Китайската народна република, че e уважил юбилея на специалността, на ръководството на Факултета по класически и нови филологии, на проф. Алексиев и неговия екип за организирането на изложбата, на авторите на прекрасните фотографии, изложени в експозицията, изобразяващи най-различни сфери от живота в Китай.

6

Китайският посланик у нас Джан Хайджоу изрази радостта си да присъства на юбилейното тържество по повод фотографската изложба, посветена на 25-годишнината на специалност „Китаистика“ в Алма матер. Той благодари за организирането на това събитие и отбеляза, че историята на преподаването на китайски език у нас е с по-дълга история от тази на специалността. Джан Хайджоу подчерта, че в Софийския университет се подготвят много отлични специалисти, работещи за доброто сътрудничество между Китай и България.

1

Той благодари на всички преподаватели, които дават своя принос за развитието на специалността и изтъкна, че през последните години ползотворно сътрудничество между нашите две страни се развива много бързо. По думите му, България е един от най-важните членове в програмата „Един пояс, един път“ и добави, че страната ни през последните години присъства активно и в инициативата „16+1“. Според посланика с общите усилия на всички това ползотворно сътрудничество ще даде и повече възможности за всички студенти, изучаващи китайски език.

2

Джан Хайджоу изрази впечатленията си от изложбата и изтъкна големия интерес на студентите към китайската култура и обичаи. Той отбеляза, че заедно със Софийския университет посолството полага усилия за създаването на още по-добри условия за обучението на българските студенти и приветства развитието на студентския и преподавателски обмен между България и Китай.

Деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова заяви, че всички са убедени в необходимостта от познаване на другите култури, от изучаване на езиците и обичаите това е видно от снимките, които изложбата представя: „Това е един много подходящ начин да отпразнуваме този юбилей в сърцето на Алма матер – да видим това, което са видели хората, които е възпитала специалност „Китаистика“. Тя пожела на всички колеги от специалността и нейните възпитаници да не загубват никога този ентусиазъм, а специалността да расте и да се развива.

Д-р Чън Ин от Посолството на Китайската народна република у нас също поздрави гостите и отбеляза, че е възпитаник на Софийския университет и се гордее с този факт. Тя подчерта, че преди да започне работа в посолството е била преподавател по българска филология и изрази надеждата си в бъдеще, с общите усилия на всички, да се активира сътрудничество между Софийския университет и китайските университети в научно-изследователското поле на китаистиката и българистиката.

7

Г-жа Чън Ин отбеляза, че е необходима съвместна работа за увеличаване на преводната литература от двата езика. Тя специално благодари на всички преподаватели и студенти, положили усилия за организирането на събитието, и пожела успех на изложбата, а на гостите – здраве и успехи.

Ръководителят на специалност „Китаистика“ проф. Александър Алексиев заяви, че юбилейната годишнина на специалността ще бъде отбелязана с две основни прояви – с настоящата тематична изложба и с международна конференция, която ще се проведе на 1 и 2 декември 2017 г. в Ректората.

15

Проф. Алексиев представи изложбата и отбеляза, че в нея са включени 40 снимки, по-голямата част от които са правени от студенти на езикова практика в Китай. В тях са включени образи, отразяващи ежедневието на съвременен Китай, китайската култура и исторически забележителности. Всички фотографии са на настоящи и бивши възпитаници на специалност „Китаистика“, като най-ранните снимки датират от 2008 г., а най-новите са правени през тази година. На изложбата могат да се видят и запечатаните срещи на български китаисти със световни лидери, сред които председателят на КНР Си Дзинпин, премиерът Ми Къцян и уелският принц Чарлз.

10

Проф. Алексиев добави, че времето, прекарано в университета е най-хубавото в живота и отбеляза, че съществува тясна и неразривна връзка между възпитаниците и тяхната Алма матер. „Неслучайно елитните университети по света разглеждат възпитаниците си като постоянни членове на университетското семейство. Тази традиция е един от основните фактори, които позволяват на висшите училища да запазят елитните си позиции и устойчивото си развитие. Когато пиеш вода, не забравяй този, който е изкопал кладенеца“, каза още ръководителят на специалност „Китаистика“. Проф. Алексиев изрази надеждата си, че с изложбата и с предстоящата конференция ще бъде изграден сплотен клуб от постоянни членове на „Семейството на възпитаниците на специалност „Китаистика“.

8
11
9