Начало / Новини / Новини и събития / In memoriam

   
In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 21 януари 2021 г. ни напусна проф. д-р Леон Витали Леви, дългогодишен преподавател във Философския факултет на Алма матер.

Поклонението ще се състои на 24 януари 2021 г. (неделя) от 11:30 ч. в Софийските еврейски гробища.

Леон Леви е роден на 11 февруари 1928 г. в София. Завършва „Философия“ в Софийския университет. През 1962 г. започва работа в университета като асистент. От 1976 г. е доцент, а от 1989 г. професор.

Проф. Леон Леви е сред основателите на специалност „Психология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски" и в България. Водил е лекции по психология на познанието и увод в психологията. Неговите научни интереси са в областта на съдебната психология, има множество публикации върху психология на лъжата.

Бил е преподавател и във Варненския свободен университет, Шуменския университет и Югозападния университет в Благоевград, където преподава увод в психологията, обща и педагогическа психология, съдебна психология.

Проф. Леви беше човек с будна съвест, който търсеше истината и се бореше за нея дори с риск да пострада. Един от онези редки наблюдатели на живота, който с винаги готовото си чувство за хумор умееше да види забавното в ежедневието и да му придаде анекдотичен изказ.

Колегите от специалност "Психология" се разделят с колега, приятел и учител.

Поклон пред светлата му памет!

От Академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски"