Начало / Новини / Новини и събития / Еразъм ден в Софийския университет

   
Еразъм ден в Софийския университет

Програмата „Еразъм +“ беше представена в Софийския университет. В Централното фоайе студентите имаха възможност да посетят щандове, на които получиха информация за партньорските университети.

Събитието бе организирано от отдел „Международна дейност и протокол“ на най-старото висше училище. Татяна Цанева, началник на отдела, приветства студентите и заяви, че такъв тип представяне на програмата се прави за първи път в Софийския университет и отбеляза, че голяма част от университетите, партньори по програма „Еразъм +“, са изпратили изключително много информационни материали. Тя призова студентите да следят сайта и фейсбук страницата на програмата, за да бъдат своевременно информирани.

1

Проф. Мария Стойчева, заместник-ректор на Софийския университет, изрази радостта си, че много студенти са проявили интерес към академичния обмен между Алма матер и университетите в Европейския съюз. Тя отбеляза, че Софийският университет винаги е изпращал и посрещал най-много студенти, защото е най-големият български университет и единственият, който фигурира в международните класации и е търсен като партньор от престижни университети от страните-членки на Европейския съюз.

Проф. Стойчева подчерта, че програма „Еразъм“ има изключителен принос за развитието не само на академичното, но и на професионалното развитие на студентите.

20

„Като преподавател в университета и като изследовател искам да споделя, че съвременната наука вече не е науката в кабинета, изследователската самостоятелна работа, в която всеки един от нас осъществява. Днес както обучението, така и изследователската работа, е изключително колективно дело. Затова искаме да ви насърчим още от студентската скамейка да осъществите такива обмени, да опознаете и да навлизате по-активно и от по-ранна възраст в своето професионално развитие. Да си сверявате часовника в международни екипи, да видите как се осъществява образованието в други университети и като се върнете да преценявате, че качеството на преподаване в нашия университет действително е на високо равнище“ каза още заместник-ректорът. Проф. Стойчева отбеляза още, че голяма част от преподавателите в Университета работят много активно в международни екипи и могат в своята дейност да представят световните постижения.

3

Доц. Мира Маркова, факултетен координатор по програма „Еразъм“ на Историческия факултет, представи накратко своя опит и изрази мнението си, че това е най-добрата младежка програма на Европейския съюз в сферата на образованието и обучението. Тя разказа накратко за развитието на програмата и за своята работа като координатор през годините и призова студентите да се интересуват, да задават всякакви въпроси, за да се ориентират за възможностите, които имат пред себе си.

5

Доц. Маркова подчерта, че за студентите е важно да участват в програмата, защото това ще бъде огромен опит за тях. Тя препоръча да избират продължителна мобилност, за да имат време да се адаптират, да имат възможност да упражнят чуждия език, да повишат езиковите си компетенции, да отворят своите хоризонти, да натрупат опит, да видят различните култури и методи на преподаване.

В рамките на събитието Красимира Криворова и Жени Иванова, координатори по програма „Еразъм“ в отдел „Международна дейност и протокол“, представиха програма „Еразъм +“, запознаха накратко с нейната история, дадоха практически указания за това как студентите да изберат най-подходящия за тях университет, каква е продължителността на обучение, с какви проблеми биха се сблъскали, условията, на които трябва да отговарят за кандидатстване. Те представиха и плюсовете на програмата, използвайки данни, базирани на реална статистика от това, което са споделили студентите, участвали по програмата. От тях стана ясно, че 80% от студентите са подобрили или развили нови начини за учене, развили са практически умения, релевантни към професионалното им развитие, а над 90 % са младите хора, добили по-голяма увереност в способностите си, както и по-голяма способност да сътрудничат с хора от различни култури и да се адаптират и да действат в нови ситуации.

6

Студентите имаха възможност да чуят и личния опит на Симона Андреева -студент, участвал в програмата.

Следващата среща по програма „Еразъм“ ще бъде на 20 февруари от 15.00 ч. в Аулата на Софийския университет.

8
11
7
10