Начало / Новини / Новини и събития / Документална изложба "Безпределният космос на човешкия ум", посветена на проф. Виден Табаков

   
Документална изложба "Безпределният космос на човешкия ум", посветена на проф. Виден Табаков

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет бе открита документалната изложба "Безпределният космос на човешкия ум", посветена на проф. Виден Табаков. Изложбата проследява с документи и фотографии интересната съдба на блестящия български учен и ще може да бъде разгледана до 20 юли 2019 г.

Изложбата е организирана от Фондация „Визия за научен и технологичен растеж” съвместно с Държавна агенция "Архиви" в рамките на проект „По стъпките на проф. Виден Табаков”, подкрепен от американското посолство в София и частни дарения, и със съдействието на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. Проф. Табаков е българинът, който като част от екипа на Вернер фон Браун, допринася за кацането на Луната на Нийл Армстронг. Фондацията дари документите на професора от Университета в Синсинати в САЩ на Държавната агенция "Архиви" и оттогава работи за създаването на фонд за стипендии за студенти на негово име.

2

Тази година се отбелязва и 50-годишнината (20 юли 1969 г.) на полета до Луната, направен от Армстронг, Колинс и Олдрин. Именно по това време между Нийл Армстронг и Виден Табаков започва приятелство, което в крайна сметка довежда до това Армстронг да се присъедини към професора в Университета в Синсинати, където работят заедно.

8

Изложбата бе открита от посланика на САЩ Ерик Рубин, който изрази радостта си да присъства на събитието, посветено на живота и делото на проф. Виден Табаков и 50-та годишнина от кацането на Аполо 11 на Луната. Той посочи, че животът на проф. Табаков е тясно свързан с НАСА и с американската космическа програма. Без съмнение може да се каже, че работата на проф. Табаков е помогнала на първите хора да стъпят на Луната, подчерта Ерик Рубин.

3
4

Той благодари на всички организатори за усилията и отбеляза, че това дава възможност на повече хора да научат за живота и делото на проф. Табаков. Ерик Рубин изрази надеждата си младите българи да се вдъхновят от историята на проф. Виден Табаков и астронавтите от Аполо 11.

9

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков изрази задоволството си да присъства на откриването на изложбата и подчерта, че за Университета е чест да бъде неин домакин. Ректорът посочи, че има много поводи да се организира тази експозиция. „Виден български професор е допринесъл за мисията, чиято 50-годишнина отбелязваме, и затова ние сме горди като българи да бъдем домакини на изложбата, свързана с неговото дело и живот. И не на последно място – връзките между българските и американските изследователи са съществували в много научни области в продължение на много десетилетия и ние се надяваме, че това ще продължи“, каза още проф. Герджиков. Той благодари на всички, които направиха възможна изложбата и й пожела успех.

1

Директорът на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев поздрави присъстващите и припомни, че това не е първото откриване на изложбата. За първи път тя е показана преди година в Държавна агенция „Архиви“, а по-късно и в няколко български града и Физическия факултет на Софийския университет. Доц. Груев заяви, че за него е чест да присъства на откриването и да заяви, не само като председател на Държавна агенция „Архиви“, но и като преподавател на Софийския университет, че му се струва най-естествено изложбата да бъде разположена именно в Ректората. „Защото проф. Виден Табаков може да бъде вдъхновяващ пример за всеки един от нас, надявам се, най-вече за нашите студенти“, каза още доц. Груев и разказа накратко житейската съдба на големия български учен, тръгнал от много бедно семейство, успял благодарение на интелекта си да премине през Видинската гимназия, учил инженерство в Прага, защитил докторат в Берлин и най-накрая да стигне до Космоса – в прекия и в преносния смисъл на думата.

10

„Това действително е един пример, който си заслужава да се познава и по някакъв начин да бъде включен в съкровищницата на онези българи, с които всички ние можем да се гордеем“, допълни председателят на Държавна агенция „Архиви“ и благодари на всички, спомогнали да се реализира изложбата и особено на г-жа Румяна Атанасова, която оцени огромната значимост на тези документи като наш национален капитал и ги донесе в българските архиви. Доц. Груев не пропусна да благодари и на куратора на изложбата Димитър Попов, както и на посланик Рубин, който ги е подкрепял през цялото време.

5
6

 

В края на изказването си доц. Груев пожела успех на изложбата и изрази надеждата си тя да допринесе още малко за популяризирането на името и делото на проф. Табаков.

11

В рамките на откриването на изложбата проф. Шанов разказа личните си спомени от работата си с проф. Табаков като Фулбрайтов стипендиант.

7
13