Начало / Новини / Новини и събития / Доц. д-р Евгений Кандиларов бе отличен с почетна грамота на министъра на външните работи на Япония за 2022 г.

   
Доц. д-р Евгений Кандиларов бе отличен с почетна грамота на министъра на външните работи на Япония за 2022 г.

В Заседателна зала 1 на в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя официалната церемония по награждаване на доц. д-р Евгений Кандиларов с почетната грамота на министъра на външните работи на Япония за 2022 г. Отличието се връчва на индивидуални лица и организации в знак на признание към изключителните им заслуги за насърчаване на приятелството и разбирателството между Япония и останалите държави.

Доц. Кандиларов е отличен за насърчаване на по-доброто разбиране на Япония и подпомагане задълбочаването на научните изследвания, свързани с Япония, посредством академичните му проучвания на съвременната японска история и историята на двустранните отношения.

1-6

Грамотата беше връчена на доц. Кандиларов от Хироши Нарахира, извънреден и пълномощен посланик на Япония в Република България. Освен него от японска страна присъстваха и г-н Такаюки Шинозава, съветник в посолството на Япония в България, г-жа Кономи Нагашима, аташе по административните въпроси на японската дипломатическа мисия, и г-жа Николина Радивоева от културно-информационния отдел на Японското посолство.

1-4

В приветствието си посланик Хироши Нарахира изтъкна накратко научните заслуги на доц. Кандиларов, който от 2008 година насам преподава като специалист по нова и най-нова история на Япония и на Югоизточна Азия, автор е на редица научни публикации, свързани с икономиката на Япония, с историята на дипломатическите отношения между Япония и България. Хироши Нарахира изтъкна, че доц. Кандиларов няколко пъти е посещавал Япония, като едновременно с това е съдействал за редица взаимни посещения на академично ниво и за активизиране на научния обмен между двете страни. Той припомни, че 2019 г. бе знаменателна в двустранните отношения между Япония и България, когато бяха отбелязани три значими годишнини – 110 години от началото на официалните отношения между двете страни, 80 години от установяването на дипломатическите отношения и 60 години от възстановяването им. По повод тази юбилейна 2019-та година доц. Кандиларов в съавторство с г-жа Вера Стефанова, дългогодишен дипломат от кариерата, преработиха огромен по обем материал и двамата са автори на забележителния труд „България и Япония – политика, дипломация, личности и събития“. Посланикът припомни, че книгата бе представена заедно с фотоизложба в Софийския университет.

1-1

Доц. Кандиларов има значителен принос за насърчаване на взаимното разбирателство между двете държави, за по-дълбокото разбиране на Япония от страна на българите“, каза още Хироши Нарахира и допълни, че като историк, като преподавател в продължение на дълги години изследва двустранните отношения между Япония и България и японската история и има забележителен принос за обучаването на младите кадри в тази неизследвана до момента област.

1-10

Доц. Кандиларов благодари за грамотата и посочи, че тя е за насърчаване на по-доброто разбиране на Япония и подпомагане научните изследвания, свързани с Япония: „Винаги съм вярвал, че именно в това се състои социалният дълг и функция на всеки от нас като учен, като изследовател - да подпомагаме по-доброто разбиране и задълбочаване на научното познание. От такава гледна точка най-хубавото на тази грамота е, че тя не е строго академична, а изразява оценка за един по-широк обществен ефект, свързан с изследванията ми и няма как това да не ме радва, защото в огромна степен това осмисля работата ми, която не остава затворена само в кръга на тесните специалисти. Затова тази грамота е изключително ценна за мен“. Той отбеляза още, че когато е получил новината за наградата, е бил в Япония, а когато са го попитали къде иска да получи грамотата – там на официална церемония или когато се върне в България: „Дори не се замислих над този въпрос, отговаряйки, че безспорно бих искал да получа тази грамота в България, за да мога да я споделя с академичната общност, към която принадлежа, с хората, благодарение на които съм постигнал това, за което ме награждават. Всеки знае, че постиженията в научноизследователското поле никога не са индивидуална заслуга, а са плод на колективни усилия и подкрепа, ето защо поканих днес най-близките си колеги и приятели, които през годините са ми помагали, вярвали са в мен, в нещата, с които се занимавам, критикували са ме, напътствали са ме и винаги са ми давали кураж“.

1-3

Доц. Кандиларов изказа специална благодарност на своята Алма матер – Софийския университет, и по-специално на колегите от Катедра „Японистика“, ръководството на Факултета по класически и нови филологии, които винаги безрезервно са го подкрепяли. Той благодари на колегите си от Историческия факултет, чийто възпитаник е и изрази радостта си, че в продължение на толкова години продължават да работят заедно. Благодари още и на колегите си от Института за исторически изследвания на БАН, на всичките си истински приятели в България и Япония, на семейството си, което безрезервно вярва в него и го съпътства във всичките му академични приключения. Доц. Кандиларов изказа своята благодарност и на Япония за високата оценка, за признанието и доверието, което му засвидетелстват не само с тази грамота, но и през всички години не би могъл да реализира своите изследвания, свързани с Япония, ако вече близо 20 години не е имал тяхната подкрепа. Той благодари за дългогодишната и изключително плодотворна работа, която е имал с посолството на Япония в България и изрази увереността си, че тя ще продължи и в бъдеще.

1-7

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков заяви, че за него е голяма чест и радост да присъства на това събитие. Той благодари на посланик Нарахира, на неговите предшественици, които са помагали на Университета през годините, както и на министъра на външните работи на Япония за това, че оказва тази голяма чест на един наш преподавател. „Ще бъда нескромен и ще кажа, че слава, Богу, имаме много млади хора, които продължават нашето дело в различни факултети“, каза ректорът и допълни, че това са все млади хора, които горят в това, с което се занимават, големи ентусиасти са и доц. Кандиларов е точно такъв. „Благодаря Ви за топлите думи, които казахте за него, радвам се, че сте оценили доц. Кандиларов във всички поприща“, каза още проф. Герджиков и допълни, че е свидетел, че и в образователната, и в научната си дейност, а и като администратор доц. Кандиларов в помогнал много за това Софийският университет и изобщо сред българската общественост японският език, японската култура да станат близки и привлекателни.

1-2

Поздрави поднесоха още деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. дфн Мадлен Данова, доц. д-р Боян Жеков, председател на Клуб „Приятели на Япония в България“, и колеги от катедрата на доц. Кандиларов.

На церемонията присъстваха много колеги и приятели на доц. Евгений Кандиларов.

1-9

Доц. д-р Евгений Кандиларов е доктор по история, доцент по обществознание на страните от Източна Азия в СУ „Св. Климент Охридски“, катедра „Японистика“ и доцент в Института за исторически изследвания на Българската академия на науките. Възпитаник е на Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, където завършва бакалавърска, магистърска и докторска степен по съвременна история. По-късно завършва двугодишен курс по следдипломна квалификация по „Японски език и култура“ към Факултета по класически и нови филологии на СУ. Като докторант е бил стипендиант на японската фондация „Сасакава“. Доцeнт Кандиларов работи в областта на новата и съвременната политическа, социално-икономическа и културна история на Япония, международните отношения в региона на Източна Азия, отношенията Изток-Запад в периода на Студената война и отношенията между България и страните от Източна Азия през ХХ и ХХІ век. Специализира във Факултета по политически науки и икономика на университета “Мейджи” в Токио, в Японският езиков институт – Кансай, Осака и в “Техническия университет Нагаока”. Автор е на над 70 статии и студии, както и на книгите “България и Япония. От Студената война към ХХІ век.” Изд. “Дамян Яков, С. , 2009 г., „Япония – икономика, технологии, иновации и управление“. Изд. „Изток-Запад“, С., 2012 г. (в съавторство с Нако Стефанов), „Източна Азия и България“. Изд. „Изток-Запад“, С., 2016 г. и „България и Япония. Политика, дипломация, личности и събития“ Изд. „Изток-Запад“, С., 2019 (в съавторство с Вера Стефанова). През 2015 г. е отличен с почетна грамота на посланика на Япония в Република България за принос в развитието на отношенията между България и Япония. В СУ „Св. Климент Охридски“ доц. Кандиларов преподава дисциплините: Япония и България – политически, икономически и културни отношения, Япония след Втората световна война – дипломация и международни отношения, Япония – технологично и иновационно развитие, Япония и съвременният свят, култура на Япония – традиции и съвременност, международни отношения в Южна и Източна Азия, България и страните от Източна Азия и Нова и най-нова история на Япония.