Начало / Новини / Новини и събития / Честване на 90-годишнината от рождението на Габриел Гарсия Маркес – всемирния колумбиец

   
Честване на 90-годишнината от рождението на Габриел Гарсия Маркес – всемирния колумбиец

Софийският университет отбелязва с поредица събития 90-годишнината от рождението на световноизвестния колумбийски писател и Нобелов лауреат за литература (1982) Габриел Гарсия Маркес. Честването се организира от Катедра „Испанистика и португалистика“ към Факултета по класически и нови филологии, Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“, Културния център на Университета, Посолството на Колумбия във Варшава и Института „Сервантес“ – София.

Честването започна с изложба във фоайето на Университетската библиотека. Експозицията е посветена на 90-годишнината от рождението на Маркес и 50-годишнината от първото издание на романа „Сто години самота“. Гостите и почитателите на колумбийския писател, сред които бяха и директорът на Института „Сервантес“ Хавиер Валдивиелсо, представители на дипломатическия корпус и др., бяха приветствани от директора на Университетската библиотека доц. д-р Анна Ангелова. Тя заяви, че благодарение на книгите на Габриел Гарсия Маркес читателите му са станали по-оптимистични и са повярвали, че нещо хубаво може да им се случи тогава, когато най-малко го очакват.

1

Представяме пред вас изложба от книги на Маркес, като сме акцентирали върху рецепцията на Маркес в България, т.е. неговите преводи на български език“, каза доц. Ангелова и подчерта колко е важна ролята на преводача, който представя автора. Наред с българските преводи на Маркес са изложени и негови книги в оригинал, както и книги на английски, френски и немски език, които се съхраняват в Университетската библиотека, и за пореден път доказват, че той е един световен автор, класик на литературата на XX век.

5

Почетният консул на Колумбия Рафаел Алварадо, който е и дългогодишен преподавател в специалността „Испанска филология“ във Факултета по класически и нови филологии, заяви, че за него е голяма радост и удоволствие, че точно в месеца, в който се навършват 90 години от рождението на този универсален писател, се открива изложбата. Той подчерта, че произведенията на Габриел Гарсия Маркес са преведени на 37 езика, включително и на български.

Рафаел Алварадо поднесе поздрави от г-жa Виктория Гонсалес-Ариса, посланик на Колумбия, и от нейно име дари на Университетската библиотека специално юбилейно издание на най-известното произведение на Гарсия Маркес – „Сто години самота“.

4

Университетската библиотека получи дарение и от управителя на издателство „Лъчезар Минчев”, който подари по два екземпляра от новите издания на „Хроника на една предизвестена смърт”, „Дванадесет странстващи разказа”, „Любов по време на холера”, „За любовта и други демони” на Габриел Гарсия Маркес.

12

Отбелязването на 90-годишнината на Габриел Гарсия Маркес продължи в Конферентната зала в Ректората, където гостите бяха приветствани от доц. Татяна Пантева, ръководител на катедра „Испанистика и португалистика“ във Факултета по класически и нови филологии. Тя изрази радостта си, че сред присъстващите е проф. Висенте Сервера от Университета в Мурсия, известен познавач на творчеството на Маркес, както и други видни разпространители на творческото дело на всемирния колумбиец.

6

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова поздрави участниците и заяви, че като човек, занимаващ се с литература, и то литературата на XX век, е изключително радостна да бъде в кръга на тези, които в продължение на години представят за българския читател творчеството на един световен писател.

13

Всеки юбилей е повод за спомняне, за споменаване, за оценка какво е донесло на света изтеклото време. Чрез Маркес XX век остави в библиотеката на света една велика книга, но и цяло творчество, в което чудото, тайната, магичното, сънят и забравата имат своето неповторимо място. Книгата на Маркес е вече 50 години вградена в самотата на милиони, защото четенето е самотно занимание. Четенето е гледане през световете на другите в себе си“, каза в приветствието си проф. Божанкова. Тя заяви още, че в средата на XX век, преполовяването на века и 60-те години очевидно са заставили човечеството да се замисли за границите на реалността и да се изкуши от преместването на тези граници към чудатото, въображаемото и магичното. Според проф. Божанкова, Маркес е вероятно най-значимото от имената на това магично реално и реално магично, което великата литература е създала.

7

Заместник-ректорът пожела успешна работа на Международния колоквиум, посветен на 90-годишнината от рождението на Маркес и на Кръглата маса за превода на произведенията на колумбийския писател.

Присъстващите бяха поздравени и от Почетния консул на Република Колумбия в България Рафаел Алварадо и имаха възможност да видят видео-поздрав от Института за комуникация, основан от Габриел Гарсия Маркес, чието дело е посветено на подготовката на млади журналисти от най-изтъкнати представители на професията.

10

Доц. Татяна Пантева отбеляза, че Габриел Гарсия Маркес е гениален писател и велика личност, чието ярко присъствие в испаноезичния свят и в литературата на петте континента създава история на духа.

Тя разказа за неговото гостуване в България през 1979 г. и за срещата му с група студенти и преподаватели от Софийския университет. „Изричаше истини и когато навлизаше в душата на героите си, и когато измерваше пулса на обществото, за да се опита да направи по-поносими болките му. Вродената му честност и способността му да се солидаризира с хора и каузи го издигна, без да си е поставял такава цел, чужд на каквато и да било амбиция за упражняване на власт, сред най-надеждните личности, способни да разрешават видимо неразрешими проблеми“, отбеляза доц. Пантева и подчерта голямата роля на Маркес в преговорите по време на различни дипломатически кризи. Тя даде пример със сключеното споразумение за мир между правителството и колумбийските революционни въоръжени сили, подписано от президента Хуан Мануел Сантос; посредническите мисии между президента на САЩ Бил Клинтън и Фидел Кастро – по време на кризата 1994 г. и, четири години по-късно при предотвратяването на предполагаем терористичен акт на противници на кубинския режим от Маями за свалянето на самолет, насочен от или към Хавана, както и участието му в преговорите за освобождаването на дипломатите, взети за заложници от партизанското движение М-19 в посолството на Доминиканската република в Богота през 1980 г.

8

Самият Маркес често посочва, че истинската му страст е журналистиката. Благодарение на своята дарба той успява да разкрие блестящото владеене на испанския език, искрена обществена отдаденост, което днес може да послужи за пример на всеки професионалист, претендиращ да търси отъждествяване с гражданското съзнание или да бъде негов отзвук в полза на дадена общност, подчерта доц. Пантева. Тя обърна внимание на две произведения на писателя – „Съобщение за едно похищение“, творба, която принадлежи към един особен журналистически жанр, наречен от Труман Капоти повествователна журналистика, която се чете като литературна фикция. Доц. Пантева се спря и на романа „Любов по време на холера“, в който чрез тънък хумор, лека ирония, на места и с насмешка, писателят ни приканва да заживеем с надеждата, че любовта – независимо как и кога – има смисъл и си струва.

14

Доц. Пантева обърна голямо внимание и на характерния за творчеството на Габриел Гарсия Маркес магически реализъм. По думите й, писателят ни разкрива как съжителството на магията и тривиалностите произвеждат специално виждане за света, чрез което е възможно да пътуваш от миналото време в бъдещето, без да напускаш настоящето, за да се разбере ролята на латиноамериканците за развитието на собствената им съдба: „Фантазията и реалността се съчетават в свят на богато въображение, отразил живота и конфликтите на един континент“.

Срещата продължи с прожекция на биографичния филм за Маркес „Габо – магията реалността“.

Отбелязването на 90-годишнината от рождението на Габриел Гарсия Маркес продължава с Международен колоквиум, посветен на бележитата годишнина, и с Кръгла маса за превода на произведенията на колумбийския писател.