Начало / Новини / Новини и събития / Центърът за азербайджански език и култура към Софийския университет "Св. Климент Охридски" отбеляза петата си годишнина

   
Центърът за азербайджански език и култура към Софийския университет "Св. Климент Охридски" отбеляза петата си годишнина

Центърът за азербайджански език и култура към Софийския университет "Св. Климент Охридски" отбеляза петата си годишнина с представянето изложба с фотографии на Аурелия Насирова "Непознат, а толкова близък: Азербайджан".

В събитието участваха заместник-ректорът на Софийския университет проф. Мария Стойчева, деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова, ръководителят на катедра "Тюркология и алтаистика" проф. Ирина Саръиванова, директорът на Националния природонаучен музей при БАН проф. Николай Спасов, представители на български държавни и частни институции, ръководители и сътрудници на акредитираните в България дипломатически представителства, както и ръководители на културните центрове на чужди държави у нас, членове на Дружеството за приятелство Азербайджан-България и др.

14

На събитието беше прочетено и поздравително писмо на заместник-министъра на културата Амелия Гешева по повод на 5-годишнината на центъра. "Дълбоко вярвам, че ползотворното сътрудничество и приятелски диалог между нашите държави ще продължи, а настоящата изложба е доказателство за благородната посланическа мисия на културата, предопределена да ни сближава и да ни обогатява духовно. Благодаря на автора за предоставената възможност българската културна общественост да се докосне до необятната азербайджанска култура и на Центъра за азербайджански език и култура, който усилено работи в посока за разширяване на културните връзки между двете държави", се казва в писмото.

Събитието откри директорът на Центъра София Шигаева-Митреска. Тя представи Аурелия Насирова - професионален фотограф и писател, която живее в Азербайджан от 2013 г. През 2017 г. тя влезе в топ 20 на най-добрите фотографи на Азербайджан в международния конкурс 35 AWARDS 2017.

10

Директорът на центъра София Шигаева-Митреска отбеляза и ролята на вече отишлите си от нас проф. Александър Федотов и проф. Костадин Грозев в дейността на центъра и припомни проектите, осъществени с тях. Споразумението за създаване на Центъра за азербайджански език и култура в Софийския университет "Св. Климент Охридски" беше подписано на 24 май 2013 г. от ректора на Славянския университет в Баку проф. Камал Абдулаев и ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев, а официалното откриване се състоя на 25 септември 2013 г., припомни София Шигаева-Митреска и изтъкна, че това е първият създаден от Славянския университет в Баку Център за азербайджански език и култура извън Общността на независимите държави. Събитието тогава съвпадна със 125-та годишнина на Софийски университет "Св. Климент Охридски". От 31 октомври 2013 г. във Факултета по класически и нови филологии започват да се провеждат часове по избираема дисциплина "Азербайджански език" за студенти-тюрколози, а от 26 февруари 2015 г. – избираема дисциплина "Мултикултурализъм в Азербайджан". Директорът на центъра спомена съвместните проекти, отбеляза и превода на трагедията "Марал" на азербайджански поет и драматург Гусейн Джавид от оригиналния азербайджански език на български от първия й випуск.

7

Заместник-ректорът проф. Мария Стойчева припомни историята на създаването на Софийския университет и отбеляза, че най-старият университет в България тази година отбелязва своята 130-годишнина. Позовавайки се на добрите отношения и близкото сътрудничество със Славянския университет в Баку, заместник-ректорът подчерта, че Центърът за азербайджански език и култура към Софийския университет ще може да разчита на подкрепа в своята дейност.

11

Деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова отбеляза, че центърът е мястото, където студентите от Факултета по класически и нови филологии могат да се запознаят с богатата култура на близкия, но не до там познат Азербайджан. Тя поздрави центъра и неговия директор по повод годишнината, благодари за усилията, които полагат, за да направят езика и културата достъпни за студентите и пожела по-нататъшни успехи.

Посланикът на Азербайджан г-жа Наргиз Гурбанова отбеляза, че 2018 е забележителна с няколкото годишнини в историята на Азербайджан. Това са 100-годишнината от създаването на Азербайджанската демократична република (АДР), първата демократична светска парламентарна република в ислямския и тюркския свят, 110-годишнината от представянето на азербайджанската опера “Лейли и Меджун” на Узеир Хаджибеков, първата опера в мюсюлманския и тюркския свят, 145-годишнината на азербайджанския театър, както и 120-годишнината на азербайджанската кинематография. В контекста на тези годишнини тя отдаде особено значение на петата годишнина от създаването на Центъра за азербайджански език и култура в Софийския университет, който върши голяма работа, за да информира българското общество за Азербайджан и допринася за развитието на културните връзки между Азербайджан и България.

8

Посланикът припомни, че Центърът за български език и култура функционира в Славянския университет в Баку вече 14 години и неговата задача е да разшири културното сътрудничество между Азербайджан и България, да засили интереса на младите хора към културата, образованието, просветата и науката в двете страни и да спомага за подобряване на учебния процес в университета в областта на българско странознание. В момента там в специалността "Българско регионознание" се обучават около 60 студенти.

Г-жа Наргиз Гурбанова отбеляза, че една от основните насоки на дейността на Центъра е преподаването на азербайджански език и подчерта мястото на изтъкнатите поети и писатели в развитието на литературния азербайджански език, в което изключителната роля принадлежи на поетеси. Творчеството на поетесата, шахматист и музикант от 12-и век Мехсети Гянджеви е нов тласък за азербайджанската литература, а нейните рубаи и стиховете с дълбока философска същност изиграват важна роля в историята на азербайджанската и източната поезия. Забележително е, че с решението на ЮНЕСКО през 2013 г. 900-тата годишнина на Мехсети Гянджеви е отбелязана на световно ниво, а преди две години в Коняк бе открит бюст на великия поет. Посланик Гурбанова рецитира няколко стиха от творчеството й.

6

Тя изтъкна и ролята на азербайджанските учени-лингвисти проф. Мамедага Ширалиев и проф. Хади Мирзазаде в създаването на фундамента за специалност "Тюркология" в Софийския университет. Проф. Мамедага Ширалиев през 1953-1954 г. е ръководител на катедра “Турска филология” в Софийския университет, а през 1953-1955 г. проф. Хади Мирзазаде чете тук лекции по съвременен турски език.

12

Ръководителят на катедра "Тюркология и алтаистика" проф. Ирина Саръиванова отбеляза, че Катедрата по тюркология и алтаистика заема позиция като тюркологичен център и културно средище със значим принос в развитието на българската ориенталистична наука. В своята 66-годишна история Катедрата обучава студенти по редица тюркски езици като турски, чувашки, татарски, кримски татарски, казахски и азербайджански. Именно в духа на тази традиция и в стремежа да се изгради своеобразен мост между различните култури е създаден и Центърът за азербайджански език и култура към Софийския университет. Вече пет години студентите имат възможността не само да изучават азербайджански език, но и да се потопят в богатството и многообразието на азербайджанската култура.

13

Момчил Шопов, един от първите студенти, изучавали азербайджански език в центъра, сподели спомени, свързани с центъра и с посещението му в Азербайджан.

4

Събитието приключи с културна програма, в която беше показан филм за 5-годишната дейност на центъра. Алпер Емурлов и Чийдем Алиосманова - студенти, изучаващи в момента азербайджански език, рецитираха стихотворението на прочутия азербайджански поет Самед Вургун "Азербайджан" на български и азербайджански език. Тържеството завърши с песента на Рашид Бейбудов "Баку", изпълнена от момичета от азербайджанската диаспора в България Гюлсум Усубова, Алина Блажева, Нармин Усубова.

18

Изложбата в Центъра за източни езици и култури на Софийския университет ще може да бъде разгледана до края на годината.

9
3
2