Начало / Новини / Новини и събития / Благотворителна изложба „Забранената зона“

   
Благотворителна изложба „Забранената зона“

В Централното фоайе на Ректората на Софийския университет се състоя официалното откриване на благотворителната изложба „Забранената зона“. Фотографиите на скъпоценни камъни, гледани през лабораторен микроскоп, са дело на модния дизайнер и гемолог Нури Димитрова. Събраните средства ще бъдат дарени на Астрономическата обсерватория на Софийския университет.

Модератор на събитието бе доц. д-р Владимир Божилов от Катедра „Астрономия“ на Физическия факултет.

1

Събитието бе открито от ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков. Той обърна внимание на естетическата стойност на изложените фотографии и ги сравни със снимки на Космоса. По думите му в естетическо отношение става дума за една изложба на безупречни произведения на изкуството.

2

Ректорът изтъкна, че е щастлив да открие експозицията и защото средствата от продажбата на тези произведения на изкуството ще бъдат използвани с благотворителна цел – за възстановяването на Астрономическата обсерватория на Софийския университет. „Самата обсерватория също е впечатляващо произведение на изкуството. Всеки, който отиде да я види и днес също, ми разказва какво е видял и колко я е харесал“, посочи проф. Герджиков.

9

Ректорът пожела успех на изложбата благодари на всички, които са я направили възможна – авторката, организаторите от Софийския университет и медийните партньори – Медийна група България и Българска телеграфна агенция.

6

Доц. Евгени Овчаров, ръководител на Катедра „Астрономия“, изрази вълнението си да присъства на събитието и посочи, че Астрономическата обсерватория на Алма матер е уникално място: „От тези малки пет сгради започва науката в съвременния й вид в България още в края на XIX век. – 1897 г. са построени първите сгради на обсерваторията и от тогава досега нейната дейност не е прекъсвала“.

3

Той отбеляза, че през първите десетилетия на това място се е извършвала научна дейност с наблюдения с телескопите, които са там. Постепенно с разрастването на града тази дейност е намаляла, но основната дейност – обучението на студенти, докторанти и бъдещите професионални астрономи и астрофизици, винаги се е случвала в тези сгради. По думите му това е първата научна инфраструктура въобще в България, първите сгради, построени за Висшето училище, както се е казвал Софийският университет през онези години.

8

В Обсерваторията през всички тези години освен обучение се случват и много други дейности като публични събития, кръжок по астрономия, започнал през есента на 1900 г. и не е прекъсвал и до днес, изтъкна доц. Овчаров и допълни: „За съжаление през последните години сградите не са в много добро състояние. Екипът на Катедра „Астрономия“ и на Физическия факултет се борим от години да се случи този ремонт и реставрация. Най-сетне той е в ход, като би трябвало да приключи в края на следващата година и Обсерваторията да има този прекрасен облик, който трябва да има едно такова място“.

7

В края на изказването си той благодари на Нури Димитрова за чудесната инициатива, която идва в най-точния момент.

10

Нури Димитрова разказа повече за своя проект и посочи, че когато е започнала заснемането на тези фотоси, не е подозирала, че ще стигне до тук. По думите й в хода на своя творчески процес непрекъснато се е опитвала да направи още нови кадри, за да запълни своята колекция, учила е и фотография, за да я представи пред публика по най-добрия възможен начин. Тя посочи, че когато е решила да представи изложбата си именно в Софийския университет с благотворителна цел за набиране на средства за Обсерваторията, е била подкрепена от семейството си, от ръководството на Софийския университет и медийните партньори. Нури Димитрова изрази увереността си, че много хора ще откликнат на посланието и ще дарят средства за тази хубава кауза.

11

Изложбата може да бъде разгледана в Централното фоайе в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ до 18 юни 2023 г.

Желаещите да закупят фотографии могат да се свържат с отдел „Информация и връзки с обществеността“ на Софийския университет на тел. 02/ 9308 436 и 02/9308 563.