Начало / Новини / Новини и събития / Бизнес и хуманитаристи се обединиха на третата годишна конференция на ЦВП „Наследство БГ“

   
Бизнес и хуманитаристи се обединиха на третата годишна конференция на ЦВП „Наследство БГ“

За трета поредна година Центърът за върхови постижения „Наследство БГ“ проведе своята Годишна научна конференция. В Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей на БАН се събраха десетки учени и докторанти в сферата на хуманитарните науки, които презентираха своите най-значими разработки от последната година.

Повод за събитието беше Международният ден за опазване на паметниците на културата на 18 април, като конференцията продължи и в следващите два дни. Преподаватели от Софийския университет и НСА и учени от четири института на БАН презентираха теми в пет модула - свои трудове в областта на здравето, спорта и развитието на уелнес програми, както и исторически, културни и технологични разработки за дигитализация на архиви и триизмерно лазерно сканиране на археологически обекти.

1-Конференция Наследство БГ (6)

За първа година конференцията беше отворена и към външни участници - учени и преподаватели, които не са част от Центъра за върхови постижения, но имат отношение към реализирането на негови проекти. Сред гост-лекторите бяха учени от Националния институт за недвижимо културно наследство, както и представители на бизнеса в лицето на архитектурното дружество Аркитекчъръл Спайс, които презентираха нови технологични решения за опазване на архитектурно наследство.

1-Конференция Наследство БГ (8)

“Дискусията се провежда между специалисти, но идеята е тя да бъде социализирана, така че да достигне до максимално големи кръгове от обществото и бизнеса", обясни модераторът на модула „Здраве и спорт“ проф. д.н. Емануел Мутафов.

Представени бяха още идеи за приближаване на малкия и среден бизнес, които се занимават с производството на мед, отглеждането на маслодайна роза и използването им във все по-набиращата популярност у нас уелнес индустрия. Повдигната беше още темата за възможността минералните извори и ресурси в България да се използват като източници на зелена енергия.

1-Конференция Наследство БГ (3)

Наследство БГ се превръща постепенно в запазена марка, тъй като това е единственият Център за върхови постижения, изцяло посветен на хуманитаристиката”, каза пред БНР проф. д.н. Мутафов, който е също главен редактор на печатното издание на проекта. “ Бюлетин „Наследство БГ“ – Научни известия” вече има 3 издадени броя, като през 2023 г. предстои тиражът на още два - с обобщените материали от тазгодишната конференция. Списанието се издава на български и английски и е достъпно във всички регионални библиотеки, като безплатна бройка може да се заяви и в офиса на ЦВП „Наследство БГ“ в Софийския университет. Онлайн е достъпен и дигиталният формат на изданието - на уебсайта на проекта: https://www.nasledstvo.bg/научни-известия/броеве/