Начало / Новини / Новини и събития / Биологическият факултет и „Софийска вода” организираха Седмица на опазването на водата в „Музейко“

   
Биологическият факултет и „Софийска вода” организираха Седмица на опазването на водата в „Музейко“

Ученици от различни училища изследваха тайните на водния свят. Те се включиха в специална научно-изследователска инициатива „Седмица на водата” по случай Международния ден на водата, организирана от Катедра „Обща и приложна хидробиология“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и „Софийска вода“ АД в детския научен център „Музейко“.

Тази специална изследователска инициатива с презентации, изложби, игри и награди беше насочена към ученици от три различни възрасти, както и деца в неравностойно положение от няколко европейски страни – Румъния, Гърция, Италия, Полша, Турция. В първата група се включиха най-малките ученици от 4 клас на 11-то Основно училище. Във втората група бяха включени ученици от Полша, Румъния, Гърция и Италия. Тяхното участие беше и част от международен проект „Save Energy - Save the World“. В третата група се включиха ученици от 9 -11 клас на Втора английска езикова гимназия.

1

Ръководителят на проекта „Жива вода“ проф. дбн. Яна Топалова даде началото на събитието по случай Международния ден на водата в Детския научен център "Музейко"

С игри и интерактивни презентации преподавателите, докторантите и студентите от Биологическия факултет на Софийския университет и експерти от „Софийска вода“ запознаха децата с живота и биоразнообразието във водите, как идва при нас водата, която пием, какво правим с отпадъчните води и как се пречистват те.

6

Специалист-биолог Елмира Даскалова демонстрира на учениците как се изследват химични показатели на води

Бяха приготвени и специални лабораторни демонстрации, в които учениците се превърнаха в истински изследователи на водния свят, използвайки научна апаратура като микроскопи, стереомикроскопи, апаратура за определяне на химични, физикохимични и микробиологични показатели на водите. Преподавателите, студентите и учениците успяха да се потопят в тайните на водата и да разучат нейния химичен състав и микробиология, да научат повече за рибите, водораслите и др.

3

Арно Валто, изпълнителен директор на "Софийска вода" АД, обясни жизнения цикъл на водите

Учениците влязоха в ролята на истински изследователи. В тях беше провокиран духът на изследователя и откривателя на тайните на живота. По забавен, но силно въздействащ начин беше показано защо водата е огледало на нашия свят и защо трябва да я опазваме от замърсяване и пречистваме с иновационни биотехнологии.

5

Студентите от Биологическия факултет Румен Еремиев и Георги Попчев показаха магията на лично произведената от тях Spirulina sp.

Инициативата е в рамките на изследователския проект "Жива вода", подкрепян от "Софийска вода". Студенти и докторанти показаха научните си резултати по водния цикъл на град София – река Искър, язовир Искър и технологиите в пречиствателните станции Бистрица и Кубратово.

4

Д-р Станачкова показва микроскопичния свят на зоопланктерите