Начало / Новини / Новини и събития / Алма матер е домакин на национална конференция „Радио: памет и съвременност"

   
Алма матер е домакин на национална конференция „Радио: памет и съвременност"

Форумът се организира от Катедра „Радио и телевизия“ към Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е част от честванията на 130-та годишнина на Университета. Катедра „Радио и телевизия“ е пионер в академичното преподаване и изследване на радиото в България. Форумът се провежда в момент, в който отбелязваме 20 години от първите опити за създаване на експозиция по история на радиото; в година, през която ценната сбирка получи името на нейния инициатор и стана Музейна експозиция за история на радиото „Проф. д-р Веселин Димитров“.

Ръководителят на катедрата доц. д-р Вяра Ангелова откри събитието и посочи, че катедрата отдавна мечтае за такава конференция, която най-после е факт, благодарение на дружните усилия и най-вече тези на Снежана Попова и Венци Димов. Доц. Ангелова отбеляза, че на научния форум ще се съберат изследователи, почитатели, любители и практици в сферата на радиото. „Надявам се, че ще си припомним хубави неща за радиото и ще поставим новите проблеми не само днес, но и утре на кръглата маса, която ще координират нашите колеги от музейната експозиция на името на проф. Веселин Димитров“, посочи доц. Ангелова и пожела на добър час на всички участници.

1

Организаторите определят конференцията като научна и научно-практическа – за тези, които осъзнават необходимостта от публичен разговор за радиото като теория и практика: медийни изследователи, университетски преподаватели, докторанти, журналисти, студенти.

Конференцията е за радиото. Радиото, без което не можем. Радиото като обществено благо. Радиото като културна сила. Радиото като информация за най-важното по света. Радиото като инкубатор на вечно младата музика. Радиото като стожер на дома някога, като фонова и подвижна медия днес. Радиото – колективно и индивидуално. Радиото – сандък със съкровища или призраци, или трепетна душа с копнеж за безграничност и господство над времето и пространството. Радиото – Родно и Световно. Радиото – Единствено и Разнообразено. Радиото – модерно и постмодерно… Този пъзел от текстове, иконични за попкултурата и ключови в медийните изследвания, очертава контурите на едно примамливо и предизвикателно за изследователя поле.

2

Заглавието на конференцията умишлено не включва третата част от вектора на времето. Организаторите посочват, че не се съмняват в бъдещето на радиото, но предпочитат да говорят през конкретни проблеми за една медия с богата история и интригуващо актуално развитие. Радиото като културен феномен конструира дебати за паметта и традициите, но и за актуалните прояви и процеси, които се случват пред нас и ни въвличат в необходим разговор.

На 4 декември 2018 г. дискусиите около радиото продължават с кръгла маса на тема „Радио и звукова памет“, организирана от Музейна експозиция за история на радиото „Проф. д-р Веселин Димитров“ с координатор Татяна Симеонова.

Участие в конференцията и кръглата маса ще вземат учени и преподаватели от различни български университети – Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, УНСС и др., академични институции – Институт за изследване на изкуствата към БАН; докторанти и студенти; журналисти и представители на медии – БНР, БГ радио, Дарик Носталжи, Радио Реакция и др.; представители на обществени и граждански организации като Фондация „Медийна демокрация“, Клуб „Родно радио“, Форум „Сандъците“ и др.