Начало / Новини / Новини и събития / Алма матер бе домакин на пресконференция на БНТ по проект, финансиран от Европейския парламент

   
Алма матер бе домакин на пресконференция на БНТ по проект, финансиран от Европейския парламент

Във Факултета по журналистика и масова комуникация БНТ представи своя проект ЕП 202ПЕТ, съфинансиран от Европейския парламент. Проектът се базира на Бялата книга за бъдещето на Европа от 1 март 2017 г. и нейните пет сценария за развитие до 2025 г. Основната цел на БНТ е посредством пет телевизионни продукции, подкрепени от специален уеб модул, да популяризира и мултиплицира познанията относно идентичността, ролята и политическата природа на Европейския парламент като единствената демократично избрана институция.

Телевизионните продукции ще бъдат излъчени в периода на Българското председателство и ще допринесат за запознаването на аудиторията с взаимната обвързаност на европейските институции в процеса по вземане на решения за бъдещето. Това е най-мащабният проект досега на Българската национална телевизия. Политическо риалити, поредица от документални филми, пътуващо студио, дискусии и специална интернет платформа ще доближат до зрителите идеята за Европейския съюз. За телевизионните дискусии и пътуващия формат в България е предвиден и жестомимичен превод с цел приобщаване и на зрители в неравностойно положение.

1

Снимки: БНТ

На събитието присъстваха заместник-министърът за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Моника Панайотова, ръководителят на Информационното бюро на Европейския парламент в България Теодор Стойчев, преподаватели и студенти от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет.

2

До средата на 2018 г. зрителите ще имат възможност да видят документалната поредица “Българското пътуване в Европа”, която ще представи някои от основните предизвикателства пред Общността през погледа на младите хора.

На пресконференцията продуцентът Надя Обретенова представи интригуващи подробности от работата на екипа. В заснемането на всеки от епизодите участие ще вземат четирима младежи, подбрани чрез кастинг. Съвместно с продуцентите на всеки от филмите – водещи журналисти от обществената медия, те ще посетят седалищата на Европейския парламент в Брюксел и Страсбург, ще имат възможност да се срещнат с представители на европейските институции, ще разговарят с граждани на различни европейски държави в търсене на общите очаквания за бъдещето на Европа.

3

Продуцентите Камен Коларов (БНТ Пловдив) и Добрина Грачанлиева (БНТ Благоевград) представиха първите спирки на “Пътуващо студио на БНТ2”. Форматът ще даде възможност да бъде чут гласът на гражданите от различни места в България за житейските измерения на присъединяването на страната ни към ЕС, проблемите на членството, перспективите и възможностите, които очертава съвместното бъдеще. Регионалните аспекти на ползите и предизвикателствата от членството на страната ни в Европейския съюз ще бъдат разисквани в две директни телевизионни дискусии в Пловдив и Благоевград.

4

В рамките на проекта ще бъде продуцирано и телевизионното политическо риалити „Обещанието“ - оригинален формат на БНТ. Форматът, който има състезателен характер, ще насочи общественото внимание към най-чувствителната част от обществения живот: изпълнението на политическите обещания. Продукцията включва поредица от седем студийни дискусии, излъчвани директно, с участието на евродепутати. Ще бъдат проследени техните гледни точки за бъдещето на Европа и как изпълняват политическите си ангажименти. Продуцент на „Обещанието“ и ръководител на екипа, който ще реализира предаването е Анна Яковлева – делегиран продуцент „Обществени и социални проекти“.

5

Атрактивна възможност за пряко участие в проекта предоставя специализираната интернет базирана платформа „Ако бях евродепутат“, представена от Валери Маринов-ръководител на Направление „Мултимедия“. Платформата, която е насочена към младите хора на възраст 18-30 години, ще бъде активна от декември 2017 г. Те ще имат възможност да бъдат виртуални евродепутати и да предложат своя собствена програма. Три от най-добрите „политически“ идеи ще бъдат предложени на евродепутати и наистина изпълнени. Специализираната секция ще бъде достъпна и чрез уеб банер на www.bnt.bg и http://news.bnt.bg (където са налични всички материали от EuroParlTV).

В сайта на БНТ може да бъде проследено и развитието на проекта, както и да бъдат гледани кратки пояснителни видеоматериали по теми и проблеми от обществен интерес и свързани с дейността на европейските институции или с актуални събития в Европейския съюз.