Начало / Новини / Новини и събития / 30-та годишна конференция на Европейската асоциация на ресурсните специалисти японисти (European Association of Japanese Resource Specialists (EAJRS)

   
30-та годишна конференция на Европейската асоциация на ресурсните специалисти японисти (European Association of Japanese Resource Specialists (EAJRS)

Катедра „Японистика“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с любезното съдействие на Японската Фондация е домакин на четиридневна конференция на тема: „Преосмисляне на ресурсите в японистиката“, която ще се проведе в периода 18-21 септември 2019 г.

По време на официалното откриване на научния форум заместник-ректорът на Алма матер проф. Ренета Божанкова изрази радостта си, че Софийският университет е домакин на толкова значимо събитие за европейската японистика. Тя изрази уважението си към колегите от специалност „Японистика“, изтъкна многобройните им успехи и посочи, че работят в много перспективна научна област. Проф. Божанкова изрази благодарността си към всички организатори на събитието от българска страна и към Европейската асоциация на ресурсните специалисти японисти. Тя изказа надеждата си, че събитието ще бъде ползотворно и всички ще имат незабравими и хубави спомени от престоя си в София.

1-1

Посланикът на Япония у нас Масато Ватанабе също поздрави всички гости, участници и организатори на събитието, което за първа година се провежда в България. Той отбеляза, че за него е чест да бъде част от научния форум, обединяващ изследователи от цял свят. Посланикът подчерта, че 2019 г. е юбилейна година в отношенията между България и Япония. Масато Ватанабе отправи специална благодарност към екипа на Катедра „Японистика“ за отличната работа през годините в полза на добрите отношения между двете държави. Той пожела голям успех на конференцията, а на участниците – да имат полезен и приятен престой в София.

4-4

Приветствие поднесе и председателят на Европейската асоциация на ресурсните специалисти японисти Ванде Вале. В изказването си той се спря на темите, които ще бъдат разгледани по време на конференцията. Научният форум е посветен на анализ и дискусии за събирането, натрупване, разпространение и използване на разнообразни ресурси за изследване на Япония – печатни издания, електронни публикации, дигитализирани автентични източници и достъпа до тях, предмети на изкуството и артефакти. Откриването, достъпът и експлоатацията на подобни ресурси ще бъде подложено на разглеждане от различни гледни точки.

5-5

Форумът включва презентации на учени-специалисти по библиотечно дело, библиотекари, музейни куратори, академични кадри и специалисти по информация и информационни технологии, работещи в полето на японистичните изследвания.

6-6

Докладите са фокусирани върху актуални теми за скорошни открития на ценни архивни материали, реставрация и консервация на древни източници, завършени процеси на дигитализиране и каталогизиране на ценни източници на информация, както и върху проекти, които са все още в развитие.

В рамките на събитието се проведе и работилница за представяне на най-нови печатни и цифрови издания на книги, албуми, речници и каталози на материали с висока стойност в сферата на японологичните изследвания.