Начало / Новини / Конкурси / Конкурси за студенти / Архив / Изложба-конкурс за историческа живопис "Българската азбука"

   

Срок: 20 април 2021 г.

 

Уважаеми проф. Герджиков,

От името на Исторически Парк - България имам удоволствието да поканя Вашите даровити студенти и техните преподаватели от специалността "Изобразително изкуство" да участват в конкурса за най-добра историческа картина на тема „Българската азбука".
Сюжетът на творбите да обхваща времевия период от създаването на българската азбука (855 - 862 г.) до края на XV-ти век и да отразява разпространението й по света.

Една от целите ни е да поощрим и насърчим развитието на талантливите млади художници и да им представим възможност за изява. Творбите им да бъдат с минимилни размери 70х100 см и да са нарисувани с маслени бои на платно, акрил, акварел или графика. Те трябва да са създадени специално за конкурса и преди това да не са излагани никъде другаде. Картините трябва да бъдат рамкирани, подписани от автора, да им се постави заглавие и кратко описание на сюжета.

Картините трябва да бъдат предоставени в оригинал в Исторически парк до 20.04.2021 г.

Препоръчваме Ви предварително да се свържете с нас, за да очакваме Вашите творби и да следим за тяхното доставяне в обявения срок.

Картините ще бъдат изложени от 01.05. до 31.05.2021 г. в галерията на парка, а резултатите ще бъдат обявени на 24-ти май 2021 г.

Победителите в конурса ще получат грамоти и парични награди, както следва:

  • първо място 10 000 лева,
  • второ място 3 000 лева,
  • трето място 2 000 лева.


Картините на големите победители (първите места) остават собственост на Исторически парк, а всички останали ще бъдат върнати на собствениците им.

Оценките на творбите ще бъдат от посетители на сайта, посетители на място в парка и екип от професионалисти. Оценката се взема 50 на 50 от посетители и жури.

Още за конкурса можете да прочетете на:
https://ipark.bg/bg-BG/Events/Details/74/izlozhba-konkurs-istoricheska-zhivopis

Моля, запознайте се с регламента:
https://ipark.bg/bg-BG/GeneralTerms/Details/613/reglament-konkurs