Начало / Новини / Календар / РЕ-ТУР: „Имам да ти кажа толкова много неща…“ - Кураторски тур и дискусия за изложбата

Национална галерия - "Двореца"

Културният център на Софийския университет организира следващото събитие от серията „РЕ-ТУР“ - обиколка из една от най-големите изложби, посветени на съвременно изкуство от Източна Европа, представяни у нас. „Имам да ти кажа толкова много неща…“ в Националната галерия – филиал „Двореца“ събира над 70 произведения от арт колекцията на „Дойче телеком“ в деветото ѝ голямо музейно гостуване, пречупено през погледа на куратори от България. Своя прочит, който проследява нишките медии и политика в колекцията, ще ни представят кураторките Боряна Вълчанова и Мартина Йорданова, а външният поглед в дискусията ще бъде на изкуствоведа Весела Ножарова.

РЕ-ТУР е инициатива на Културния център за всички, които искат да опознаят и осмислят съвременното изкуство. Посещаваме важни изложби от софийския художествен календар, получаваме личен тур от кураторите им, а после с помощта на външен експерт – агент-провокатор обсъждаме видяното и търсим други гледни точки. Достъпът е свободен и се осъществява съгласно влезлите в сила противоепидемични мерки.

Повече за РЕ-ТУР и записи от предишни издания

Повече за изложбата
Повече за Art Collection Telekom

Основана през 2010 г., Art Collection Telekom e една от знаковите колекции, посветени на съвременно изкуство от Източна и Югоизточна Европа. За изложбата „Искам да ти кажа толкова много неща…“ кураторите Боряна Вълчанова и Мартина Йорданова избират 70 произведения на 37 автори от 21 страни, включително и България, обединени от темите политика и медии. Свързаните с първата тема произведения разглеждат войната, болката, цензурата, абсурда, бедността, сексуалната ориентация, еманципацията, влиянието на институциите, като интерпретацията на авторите е от буквална до метафорична. Другата тема отразява взаимоотношенията на изкуството от Източна и Югоизточна Европа с масовите медии, тяхната промяна и влияние върху обществото, начина на живот и въпросите, поставяни от тях на дневен ред. Изразните средства варират от конвенционалните форми до видеото и инсталацията.