Начало / Новини / Календар / Пресконференция на ректора на Софийския университет проф. Георги Вълчев

Конферентна зала, Ректорат

На пресконференция, която ще се състои на 4 април 2024 г. в 11.00 часа в Конферентната зала в Ректората на Софийския университет, ректорът проф. Георги Вълчев ще представи инициатива за създаване на национална програма за финансиране на основен ремонт на Ректората на Софийския университет и Университетската библиотека.

През декември 2024 година ще се навършат 90 години от тържественото освещаване на сградите на Ректората и на Университетската библиотека. Строежът на Северното и Южното крило на сградата е завършен през 1952 година. През този период в сградата, която е публична държавна собственост и само един от паметниците на културата, които Софийският университет стопанисва и ползва, не е правен основен ремонт. Със средствата за капиталови разходи, които Софийският университет получава всяка година от държавния бюджет, и основно със средства, спечелени по проекти и с дарения, е възможно осъществяването единствено на спешни и неотложни ремонтни дейности и обновяване на отделни зали, пространства, аудитории, библиотеки.

В пресконференцията ще участват и предишните ректори на Софийския университет проф. Иван Лалов, проф. Боян Биолчев, проф. Иван Илчев и проф. Анастас Герджиков.