Начало / Новини / Календар / POIESIS / POLEMOS: Надежда Радулова за поезията на Миглена Николчина

Театрална зала, Ректорат

„Поетеса, писателка, теоретичка, феминистка, култова преподавателка от 90-те до днес, четяща, разговаряща, протестираща, мистифицираща, играеща – всички роли, в които познаваме Миглена Николчина, преминават като през рефракционно огледало в поезията ѝ. И оттам отново се връщат, разроени, за да усилят реалността ни с езиците на поетическото. Защото „наличният свят […] е винаги недостатъчен и човек непрестанно […] се стреми да нарушава пределите му” – твърди Миглена в книгата си „Човекът-утопия“. И го доказва със собственото си писане – „изваяно от бунта срещу наличното“, но и задвижено от горивото на мечтата – радикален проект, в който човекът- утопия и действителният човек, макар и за миг, стават едно.“

Надежда Радулова

На 17 април продължаваме поредицата от срещи POIESIS / POLEMOS с разговор върху поезията на Миглена Николчина, воден от Надежда Радулова. Нейни събеседници ще бъдат Биляна Курташева и Мария Калинова. Събитието ще се проведе от 18:30 ч. в Театралната зала.

Poiesis Polemos-April-EVENT COVER-v2

Поредицата POIESIS / POLEMOS цели да стимулира задълбочения публичен разговор върху българската поезия и нейните автори в последните десетилетия. Специфичният формат, в който един поет, писател, литератор или критик, представя по свой избор друг български поет, залага не само на компетентното, но и на лично ангажираното говорене. Това става в диалог с лично подбрани от представящия гости, като фокусът може да е върху цялото творчество, избран цикъл или дори една-единствена творба на поета, за когото се говори. В поредицата досега са били представяни Цочо Бояджиев, Иван Станев и Кирил Мерджански.

Следващото събитие от поредицата ще бъде на 15 май, когато Георги Арнаудов ще говори за поезията на Яна Букова, Силвия Чолева и Марин Бодаков.