Начало / Новини / Календар / Лицата на науката - Проф. дсн, дпн Георги Димитров: Травматичният проблем за разширенията на Европейския съюз

Проф. Георги Димитров е доктор на социологическите и доктор на политическите науки и основател на катедра “Европеистика” във Философския факултет на СУ. В лекцията си той представя част от изводите от своето интердисциплинарно проучване върху архива от спомени на 47 ключови дейци на присъединяването на България към ЕС, което предстои да излезе в книга. Какви са вътрешните противоречия на ЕС и защо въпросът за разширяването му е “травматичен”? Гледайте лекцията в събота, 3 декември 2022 г. от 16.30 ч. и след това в онлайн на каналите на Културния център:

https://youtu.be/k8iR-ubwI6g

https://bit.ly/3GN3v90

“Проблемът на Източното разширяване на съюза е, че то бе съдбовно необходимо - но бе невъзможно (...) И това е проблем, защото разширяванията ще продължат – към Западните Балкани, Украйна и т.н., а ЕС не разбира къде е проблемът в нейната разширителна политика, проличаващ ярко в Полша, Унгария, Румъния и България. А това е много опасно за бъдещето му.”

⚈ За “Лицата на науката”

Това е третият семестър на поредицата, в която преподаватели от Софийския университет правят популярна лекция, свързана с тясната си специалност. В изданията досега ще откриете любопитни теми от областта на историята, социологията, икономиката, химията и други науки, а през настоящия семестър - за удоволствието от четенето и екзопланетите, за философския диалог и разширяването на Европейския съюз, за превода и историята на политическите идеи. Намерете ги в нашите плейлисти:

https://bit.ly/3zcoI7E

https://www.facebook.com/watch/CultureCentreSU/446003217159763/

ThefacesOfSience_GeorgiDimitrov_HD