Начало / Новини / Календар / Кръжок по астрономия: "Космически магнетизъм"

Зала А205, Физически факултет

Лектор: Никола Каравасилев - учител по физика и астрономия в Първа частна математическа гимназия, ръководител на ученическия отбор, който представя страната ни в Международната олимпиада по астрономия и астрофизика. От много години е ръководител на няколко школи за подготовка на талантливи ученици за участие в различни състезания по физика и астрономия. Неговите ученици редовно са сред най-добре представящите се на националните и международни конкурси по тези две науки.

Вероятно мнозина от нас, като малки, са правили експерименти с железни частички и силен магнит или са си играли с магнитни материали. Магнитното поле е едно от най-важните в природата, като също така се използва и за редица практически цели. Неговото съществуване се предвижда като следствие от Специалната теория на относителността на Айнщайн. Също така, магнитните полета се създават от много обекти във Вселената и имат ключова роля за много астрономически явления. Съвременните наблюдателни уреди позволяват на учените да изучават във все по-големи детайли проявите им, например поляризацията на светлината около черни дупки.

Лекцията ще бъде посветена на ролята на магнитните полета във Вселената. След кратък увод, в който ще обясним как тези полета възникват, ще обърнем внимание на това какви наблюдателни прояви имат те и с какви методи можем да ги изследваме. Ще бъде обяснено и каква информация можем да получим, изучавайки магнитните полета на различните космически обекти. В края на лекцията, ще разкажем и за това какво можем да очакваме в бъдеще от изследванията в тази област.

Nikola_Oct_2023_small

Програма

poster_esen_2023_web