Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Значението на политиката на презрението в дебатите около понятието за култура

   
Значението на политиката на презрението в дебатите около понятието за култура

Център за германски и европейски изследвания ЦЕДЕС - Германикум организира Академична вечер с проф. д-р Андреас Василахе - младши професор по Европейски социални изследвания в Университета Билефелд на тема : „Признаване и презрение: Противоречия в понятието за култура”

Лекцията ще се проведе на 23 февруари 2010г. от 18:00 ч. в Конферентна зала, Софийски университет „Св. Климент Охридски” .

През последните 20 години в дебата за общуване с чужди култури се оформи парадигма около понятието признаване, което в социологическите дебати роди политика на презрението (Аксел Хонет, Чарлз Тейлър). Признаването на култури и културни практики се осъществяваше навремето в самото чуждото пространство и не се нуждаеше от нормативно идентифициране. В доклада си проф. Андреас Василахе, който е отличен познавач на Гадамер и Фуко, се посвещава на противоположното понятие на признаването и на значението на презрението в дебатите около понятието за култура.

Коментари

Влез, за да коментираш.