Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Живият архив на Васил Левски и създаването на един национален герой

   
Живият архив на Васил Левски и създаването на един национален герой

Представянето на последната книга на проф. Мария Тодорова препълни Зала 1 на Софийския университет и предизвика истински интерес сред публиката, дошла да почете известната историчка.

Историци от Алма матер, учени от БАН и студенти имаха възможността да получат автограф от проф. Тодорова, а това само по себе си е успех, тъй като тя отдавна не живее в България.

Проф. Мария Тодорова бе преподавател в Историческия факултет, но от години е професор по история в Университета в Илиной, Урбана-Щампейн. Автор е на книгите: "Балканските идентичности – нация и памет", „Балканите и балканизъм”, „Английски пътеписи за Балканите”, „Историци за историята” и др. Съставител, редактор и автор е на множество статии по социална и културна история, историческа демография и историография на Балканите.

Книгата „Живият архив на Васил Левски и създаването на един национален герой” се стреми да утвърди ползата от микроисторията – значението, което има познанието на местната среда, в подхода към големите въпроси на историята и живота. Научния труд документира и анализира живия архив около личността на Васил Левски – единствения неоспорван герой в българския национален пантеон. В основата на проекта е изследването на национализма, на превратностите в героизацията и прославата на Левски, присвояванията от страна на често противоборстващи политически сили, претълкувания и накрая канонизация. Книгата се стреми да бъде основа за по-нататъшни регионални сравнителни проучвания и нов прочит на известни събития и факти.

Книжното тяло се състои от 522 страници и е дело на издателство Парадигма. Превода от английски е на Димана Илиева, а художникът на корицата е Анна Тошкова- Гайар. Научният труд на проф. Мария Тодорова бе представен от директора на издателство Парадигма, г-н Жеко Кушев и от проф. Иван Радичев.

През 2004 г. проф. Мария Тодорова бе удостоена с високото университетско отличие Доктор хонорис кауза на историческите науки и Почетен знак със синя лента.

M_Tododrova_kniga