Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Юбилейна научна конференция "С любов и грижа за езика"

   
Юбилейна научна конференция "С любов и грижа за езика"

Днес в Софийския университет се откри Юбилейната научна конференция „С любов и грижа за езика”, посветена на 150-годишнината от рождението и 50-годишнината от смъртта на акад. Александър Теодоров–Балан, първия Ректор на СУ и основател на Университетската библиотека.

В приветствените си думи до участниците в конференцията, Зам.-ректора доц. Мария Шишиньова, изтъкна, че акад. Балан има славата на един от най-колоритните учени в българската наука. Известен е неговия стремеж за чистота на българския език и битката му срещу излишните чуждици и заместването им със звучни български думи. И днес в езика ни звучат Балановите думи като творба, дейност, украса, излет, летовище, хижа, съответен, общувам.

Неговото име е свързано завинаги не само с изследването на българския език, но и с неговото изграждане и обогатяване. Ще го запомним с ревностната му грижа за българското словесно богатство, за стремежа му към чистота на езика, с усилията му за устройството на българския правопис.

С интересни научни разработки в конференцията ще участват проф. Василка Радева, проф. Борис Парашкевов, проф. Хилмар Валтер от университета в Лайпциг, проф. Дина Станишева, проф. Иван Касабов, проф. Хана Гладкова от университета в Прага и др.

Юбилейната конференция е организирана от Факултета за славянски филологии, Института за български език „проф. Л. Андрейчин” при БАН и с инициативата на списания „Български език” и „Българска реч”.

Balan1_02