Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / XI-то национално състезание по компютърни мрежи за ученици се проведе във Факултета по математика и информатика на СУ

   
XI-то национално състезание по компютърни мрежи за ученици се проведе във Факултета по математика и информатика на СУ

На 18-19 април 2015 г. се състоя XI-то национално състезание по компютърни мрежи за ученици. Събитието се организира съвместно от Министерството на образованието и науката, Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Българската асоциация на мрежовите академии /БАМА/.

В състезанието участваха над 70 ученици от цялата страна. Част от тях са курсисти в Сиско академии, други изучават мрежови технологии в училище, а трети самостоятелно търсят своя път към ИТ комуникациите.

Състезанието се проведе в два кръга - теоретичен тест за всички ученици и практически казус на Packet Tracer (софтуерен симулатор) за 15-те финалисти. За подготовката на теоретичния тест и практическия казус специалистите от ФМИ на СУ „Св. Климент Охридски” ползваха материали от световно признатата програма “Сиско мрежова академия”. Председател на журито бе проф. Красен Стефанов от ФМИ на СУ „Св. Климент Охридски”.

Победител в състезанието стана Емил Дудев, следван от Христо Войнски и Недко Бошкилов, всички от отбора на Технологично училище електронни системи към Техническия университет /ТУЕС/.

ODK_2271

Състезателите от ТУЕС заеха първите шест места в класирането, както и общо 10 места в групата на 20-те финалисти. Те бяха водени от Стела Стефанова, директор на ТУЕС и техен инструктор. ТУЕС получи и наградата за най-добре класирало се училище – безжичен маршрутизатор, предоставен от спонсорите.

Дванадесетокласниците, чийто резултат от теста и практическия казус на състезанието, приравнен към шестобалната система, е отличен от 5.50 до 6.00, получават правото да се обучават във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“, като тази оценка им се признава за резултат от кандидатстудентски изпит по специалността.

Церемонията по награждаването се проведе в Националния център за подготовка на ученици за олимпиади към МОН.

Ваня Кастрева, заместник-министър на образованието и науката, благодари както на участниците в състезанието, така и на техните учители, които им помагат да откриват нови светове. Г-жа Кастрева подчерта възможностите за пряка реализация на занимаващите се с компютърни мрежи, приветства финалистите и окуражи класиралите се на по-задни позиции с думите, че всяка загуба е ново предизвикателство.

Проф. Нишева, зам.-декан на ФМИ, пожела на бъдещите ИКТ специалисти успешна реализация в България.

Председателят на Българската асоциация на мрежовите академии Теодора Борисова пожела в следващите състезания сред финалистите да има повече представители на нежния пол, които да умножат успеха на победителката от състезанието през 2014 г. Денислава Шентова.

Представители на спонсорите на състезанието – Телелинк, Сиенсис, Site Ground, ICN.bg, Сиско Системс и Българска стопанска камара, споделиха опита си от работата в тази престижна професионална сфера, като пожелаха на бъдещите си колеги да бъдат още по-добри от тях и да завоюват трайно място за България сред най-високо развитите в технологично отношение страни.

Българските състезатели по компютърни мрежи бележат изключителни успехи и на международните състезания по мрежи - първо място през 2013 г., първо отборно място през 2011 г., първо и второ място през 2008 г., трето място през 2007 и 2009 г.