Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / “Взаимоотношенията между националните съдилища и Съда на ЕО”

   
“Взаимоотношенията между националните съдилища и Съда на ЕО”

На 11 септември 2009 г. в 9.30 часа в хотел "Метрополитън" започна Международната конференция “Взаимоотношенията между националните съдилища и Съда на ЕО”. Организатор на конференцията е Юридическият факултет на СУ "Св. Кл. Охридски" по научен проект на Университета, в сътрудничество с Института по публична администрация.

Конференцията се провежда на 11 и 12 септември по инициатива на д-р Атанас Семов, заместник-председател на Народното събрание и ръководител на Международната магистърска програма "Право на ЕС" на Юридическия факултет на СУ и университетите на Нанси и Страсбург (Франция).
По време на откриването, кратко обръщение към участниците и гостите поднесоха Ректорът на СУ проф. дин Иван Илчев, Министърът на правосъдието Маргарита Попова, Деканът на Юридическият факултет проф. Тенчо Колев и Н. Пр. Посланикът на Франция у нас г-н Етиен дьо Понсен.
Встъпителни доклади изнесоха д-р Атанас Семов и проф. Жан-Пол Жаке, почетен генерален директор в Съвета на Европейския съюз, бивш главен юрист на ЕС.
В конференцията участват над 250 експерти от повече от 10 държави, също и председателите на ВКС и ВАС, главният прокурор, народни представители, членове на КС, ВКС, ВАС, ВКП и ВАП и други.
Сред участниците във форума са и съдиите в СЕО Александър Арабаджиев (България) и Георге Арестис (Кипър), почетният председател на Европейската асоциация за изучаване на Европейските общности проф. Жан-Клод Готрон, почетният професор на Университета на Ница проф. Жоел Ридо, проф. Констанс Грев от Университета на Страсбург, конституционен съдия в Босна и Херцеговина, проф. Стефан Викаерт, Свободен университет в Брюксел, Белгия и Алфред Келерман, Асер Институт, Холандия.

P9112881