Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / В Софийския университет бяха връчени националните стипендии за България „За жените в науката” 2014

   
В Софийския университет бяха връчени националните стипендии за България „За жените в науката” 2014

Д-р Женя Йорданова

Тържествената церемония по награждаването се проведе във фоайето на Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Световната програма на Лореал-ЮНЕСКО „За жените в науката” се реализира за четвърти път в България с партньорството на най-старото висше училище в България.

Лауреати на стипендиите за тази година са д-р Женя Йорданова от Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, д-р Екатерина Борисова от Института по Електроника на БАН и д-р Антоанета Гатева, УМБАЛ „Александровска“. Те получават стипендии в размер 5000 евро за научни изследвания и насърчаване на професионалното им развитие.

Официалните гости на събитието бяха Бриджит Стрелър, генерален директор на L’Oréal ADRIA-Balkan, председателят на журито проф. Румен Панков, заместник-ректор на СУ, и членовете на журито проф. д.ф.н. Александър Драйшу, декан на Физическия факултет на СУ, проф. Мариела Оджакова, декан на Биологическия факултет на СУ, проф. Цветанка Маринова, зам.-декан на Медицинския факултет на СУ, доц. Ивайла Панчева, зам.-декан на Факултета по химия и фармация, доц. Надя Златева, зам.-декан на Факултета по математика и информатика, Станислава Нишкова, ЮНЕСКО, Мариела Деливерска, директор на дирекция „Наука“ в Министерството на образованието и науката, посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан.

01

Гости на събитието бяха още представители на Министерство на образованието и науката, представители на Софийска община, декани и професори от Софийския университет, Университетът за национално и световно стопанство и Нов български университет, представители на Българската академия на науките, представители на научната общност, стипендианти от предишните програми, жени учени, които са кандидатствали за тазгодишната програма, научните ръководители, ментори и роднини на трите стипендиантки.

Официалната церемония по награждаването откри Максим Бехар, изпълнителен директор на M3 Communications Group, Inc. Той отбеляза, че в тазгодишното издание на конкурса има рекорден брой кандидатури, което е изключително голямо признание за младите жени, които се занимават с наука в България. „В България е пълно с млади, интелигентни и много добре образовани, амбициозни и можещи хора. И самият факт, че тази година „ЛOреал“ ще отпусне не две, а три стипендии за нашите българки, говори, че в крайна сметка това е истина”, каза още той.

Приветствие от министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова прочете Мариела Деливерска, директор на дирекция „Наука” в МОН. „Днес жените са в центъра на научните изследвания и много от световноизвестните учени са жени. В днешния свят научноразвиващите се високи технологии , където знанието подчертава ролята си за развитието на обществото, ролята на жените-учени става все по-осезаема. Убедена съм, че в процес към излизане от настоящата криза се използва потенциала на жените във всички сфери на обществото ни и особено в научната дейност”, се казва в поздравителния адрес. Проф. Клисарова отбелязва още, че реализирането на подобна инициатива неименуемо ще привлече повече млади хора към научно-изследователската дейност, а подкрепата на „Л’Ореал“ е особено ценна за младите учени в началото на тяхната кариера. В края на поздравителния адрес тя отправя своите пожелания към участниците в конкурса за блестяща научна кариера, здраве, творчески и професионални успехи.

1

Ксавие Лапер дьо Кабан

Посланикът на Република Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан отбеляза, че във Франция няма достатъчно жени, които работят в науката, в научните и технологическите професии. Той добави, че такъв вид проекти и стипендии са много добър начин жените да имат по-голям кураж, за да работят в тези професии и да се развиват като научни работници. Френският посланик благодари на ЮНЕСКО и „Л’Ореал“ за тази програма и пожела успех на наградените тази година.

Присъстващите бяха поздравени генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Във видеообръщение г-жа Бокова подчерта, че от 1998 г. ЮНЕСКО и Фондация „Л’Ореал“ отличават жени изследователки. Г-жа Бокова отбеляза, че тази година са получени значителен брой кандидатури за проекти с много високо качество, което потвърждава важността и нуждата от подобни програми в България. Тя изказа радостта си, че от тази година присъдените стипендии вече са три и поздрави партньорите в програмата за този успех. Ирина Бокова изрази специалната си благодарност към Софийския университет „Св. Климент Охридски” и председателя на журито заместник-ректор проф. Румен Панков, както и към членовете на журито за тяхната професионална оценка на всички кандидатури. Тя поздрави и трите стипендиантки, като им пожела здраве и успехи в бъдещите им научни начинания. „Убедена съм, че с тази инициатива вие всички подкрепяте нашата обща кауза за равенство, мир и устойчиво развитие”, каза в заключение Ирина Бокова.

2

Станислава Нишкова

„Разширяването на възможностите на жените, не само в науката, а и във всички останали области е един от двата основни приоритета на ЮНЕСКО. Същевременно с това приоритет е и привличането на млади хора в науката. Така програмата „За жените в науката” обединява тези два приоритета и е в унисон с целите на ЮНЕСКО”, каза Станислава Нишкова от департамента „Образование“ към Националната комисия на България за ЮНЕСКО. Тя пожела на победителките изключителни професионални успехи и щастлив личен живот.

3

Бриджит Стрелър

Бриджит Стрелър изрази радостта си да присъства на тържествената церемония по награждаване на трите победителки в конкурса тази година. „Знаем, че в науката, както и в много други области, талантът е от ключово значение и вярваме, че по-активният принос на жените за научния прогрес заслужава нашата активна подкрепа”, отбеляза г-жа Стрелър. Тя благодари на партньорите на „Л’Ореал“ – Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Националната комисия на България за ЮНЕСКО за това, че допринасят за успеха на програмата.

В заключение Бриджит Стрелър поздрави лауреатите и ги приветства с добре дошли в световната общност на жените в науката. Тя подчерта, че ще служат за пример за подражание, ще доказват, че научната дейност би могла да бъде чудесна форма на кариерно развитие и ще вдъхновяват младите поколения.

4

Проф. Румен Панков

Проф. Румен Панков благодари на „Л’Ореал“, че тази година са предоставени три стипендии. Той благодари и на членовете на журито и отбеляза тяхната работата по време на тазгодишното издание на програмата и представи победителките в конкурса.

Лауреатите в тазгодишното издание на конкурса запознаха присъстващите с кратки презентации на своите проекти.

7

Д-р Женя Йорданова представи проекта си „Биотехнологични подходи за продукция на молекули с антитуморна активност от балканския ендемитен вид Saponaria stranjensis D. Jord“.

5

Д-р Антоанета Гатева представи проекта си „Усложнения на захарния диабет при пациенти с инсулинова резистентност, преддиабетни състояния или новооткрит захарен диабет тип „2“ с кратка презентация.

6

Д-р Екатерина Борисова запозна присъстващите с работата си по проекта „Поляризационнна флуоресцентна спректроскопия на кожни новообразувания за ранна диагностика на рак“.

8