Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Триалог между авраамичните религии: юдаизъм-християнство–ислям (преоткриване на традиции и ценности)

   
Триалог между авраамичните религии: юдаизъм-християнство–ислям (преоткриване на традиции и ценности)

Тази тема обедини участниците в дългоочаквания международен симпозиум, организиран и осъществен от Богословския факултет на СУ. В Конферентната зала се събраха видни представители на Българската православна църква, Македонската православна църква, Евангелската църква в Германия, Висшия ислямски институт, Институт за Източноевропейските църкви в Германия и разбира се преподаватели от Богословския факултет.

Обединяваше ги общата идея за зачитане на различните религии, толерантност и уважения към другомислещия и друговереца.

Ректорът на Алма матер, проф. дин Иван Илчев изказа задоволство, че вижда практически резултати от енергичната работа на Богословския факултет и пожела ползотворна работа на симпозиума.

Доц. Сергей Игнатов - и.д. Министър на МОМН в своето приветствие подчерта колко важно за съвременното мултикултурно европейско общество е да има диалог, единство на националните ценности и обща задача е да се балансират и използват различните възможности на религиите за благото на съвременния човек.

Международния симпозиум е реализация на програмно направление от научноизследователския проект ФНИ-МОМН: „Библията – база за диалог в културния живот и конфесионалните взаимоотношения в България като член на Европейския съюз”.

Научното събитие ще продължи от 13 до 15 ноември в Конферентната зала на Софийския униврситет.