Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Среща с нашумялата авторка на книгата „Мавзолей”

   
Среща с нашумялата авторка на книгата „Мавзолей”

В уютната обстановка на университетския театър @лма @лтер представители на академичната младеж се срещнаха с авторката на книгата „Мавзолей” Ружа Лазарова.

Романът се издаде във Франция през януари 2009 г., пожъна голям успех сред френската публика и получи висока оценка от литературните критици. В България представянето на книгата бе обществено от издателство „Сиела”.

В центъра на историята, за която се разказва в книгата, е живота на три жени. Три жени, които предават от поколение на поколение скръбта от смъртта на Петър, разстрелян през 1946 г. „като враг на народа, заради това, че е съдействал като джаз музикант за загниването на пролетарското съзнание”. Около тази фабула по неповторим начин са пресъздадени съдбите на близки и приятели, които се преплитат и отдалечават в хода на изминалите години. Ружа Лазарова си служи със завладяващ стил и по увлекателен и ненатрапчив начин успява да преведе читателя през недалечните и незабравени трудни години на комунистическия режим в България.

Срещата бе организирана от Френския институт в София по повод 20 години от падането на Берлинската стена и края на комунистическите режими в Източна Европа.