Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „Софийският университет показа, че е национален университет - университет на цяла България”

   
„Софийският университет показа, че е национален университет - университет на цяла България”

Снимка: www.trud.bg

Проф. дин Иван Илчев беше специален гост на традиционното отбелязване на празника Тодоровден, който се провежда в Университетската ботаническа градина във Варна.

Той отбеляза, че от няколко години Софийски университет „Св. Климент Охридски” работи по програми свързани с екологията и биологичното разнообразие, като в момента се завършва и работата по създаването на регионален център „Родопи”, в който участват представители на девет от факултетите на университета.

До няколко месеца предстои и изграждането на регионален център „Черно море”, базиран на Ботаническите градини във Варна, Балчик и София, както и базите на университета в Китен и Черноморец. „Няма смисъл аз – софиянецът, да коментирам в какво състояние е Черно море и бреговете му”, коментира още Илчев. Той обясни, че вече са сключени договори с университетите в Констанца, Одеса, Новоросийск, Симферопол, Тбилиси и Истанбул. Ректорът на Софийския университет заяви, че целта на тези университети ще бъде да се работи по създаването на проекти, които да пазят Черно море чисто, както и създаването на общи международни магистърски програми по културен туризъм на английски език. „В момента завършва работата по първата такава програма между Софийския, Одринския и Тракийския университет и се надяваме този опит да го разпространяваме на изток”, допълни проф. Илчев.

„Имам уверението от кмета на Варна и от председателя на Общинския съвет, че нищо от Ботаническата градина няма да бъде допуснато да бъде пипнато” – каза за журналисти проф. Илчев. По негови думи освен, че няма да бъде пипната Университетската ботаническа градина във Варна, то следващия месец започват и археологическата реставрация и консервация на може би най-добре запазената в Североизточна България Римска гробница, която се намира в градината. Проф. Илчев добави, че надеждите на екипа, който ще проучва гробницата е реставрацията да завърши до края на месец юни или началото на месец юли и да бъде на разположение на варненци и гости на града. Ректорът на Софийския университет добави, че гробницата датира от III век, все пак в нея не са открити изображения, но състоянието и е отлично.

 

Източник: Десислава Стоянова, радио „Фокус” – Варна

Коментари

Влез, за да коментираш.