Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Софийският университет е домакин на конференцията „Дебатът върху a priori”

   
Софийският университет е домакин на конференцията „Дебатът върху a priori”

В Заседателна зала 1 на Софийския университет „Св. Климент Охридски” започна философска конференция на тема „Дебатът върху a priori”. В конференцията участват философи от СУ „Свети Климент Охридски“, Института за изучаване на обществата и знанието при БАН, Югозападния университет „Неофит Рилски“, Нов български университет и Икономическия университет във Варна.

Конференцията е вдъхновена от публикуваната през 2014 г. книга на доц. Борис Грозданов от Института за изучаване на обществата и знанието при БАН A Priori Revisability in Science, Cambridge Scholars Publishing, който е специалист по философия на науката и чете лекции в СУ „Свети Климент Охридски“. С тази книга българската философска традиция предлага оригинална защита на ролята на a priori познанието в науката с формулирането на специфичен епистемологичен механизъм.

Един от водещите съвременни дебати във философията е дебатът върху a priori познанието, или познание, независимо от опита. Много от водещите епистемолози в света активно публикуват по темата, следвайки една богата традиция, която в модерната си фаза е свързана с изследванията на Дейвид Хюм и Имануел Кант. Дебатът е особено актуален в контекста на философия на науката, където проблемът за наблюдаемостта на физическия свят получи съвсем нова светлина след формулирането на квантовата теория в началото на миналия век. Модерната наука очерта ясно границите на емпиричния метод и настоящата конференция, първа по рода си в България, има за цел да изложи основните позиции по проблема.

Повече информация за събитието можете да намерите тук .

1