Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „Софийски университет „Св. Климент Охридски” не колекционира споразумения, стремим се да сключваме само такива, които действително работят”

   
„Софийски университет „Св. Климент Охридски” не колекционира споразумения, стремим се да сключваме само такива, които действително работят”

Проф. Иван Илчев дин – ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски” и проф. Аарон Бен-Зеев – президент на Университета в Хайфа, подписаха Рамково споразумение за академично сътрудничество.

По време на едночасови преговори проф. Илчев представи проектите, които стоят на дневен ред пред Софийски университет „Св. Климент Охридски” и рязко ги разграничи от онези, които остават само на хартия – като подчерта, че университетът не колекционира споразумения, а се стреми да сключва само такива, които работят.

Интересът на проф. Аарон Бен-Зеев беше привлечен от предстоящото създаване на Факултет по изкуствата и Екологичен център “Черно море” – две съвсем различни начинания. Проф. Иван Илчев разкри намеренията на Софийски университет „Св. Климент Охридски” – не да се конкурира с НАТФИЗ и НМА, а напротив – да доразвие онези клонове на изкуството, в които университетът има вековни традиции – история на изкуството, социални аспекти и етика. Проф. Аарон Бен-Зеев сподели опита, който Университета в Хайфа има с Училището за морски науки, в което се изучават морска биология, морска сигурност, морско право, морска икономика, морска биофизика и др.

Университетът в Хайфа е създаден през 1963 г. и е най-плуралистичната институция на висшето образование в Израел. Акцент е поставен върху връзката между академичните постижения и социалната отговорност. Проф. Аарон Бен-Зеев е президент на Университета в Хайфа от 2004 г и един от водещите световни експерти в изследване на емоциите, по негова инициатива е създаден Интердисциплинарен център за изследване на емоциите.

Vsichki Haifa

Коментари

Влез, за да коментираш.