Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Скръбна вест

   
Скръбна вест

Софийският университет “Св. Климент Охридски” с дълбоко прискърбие съобщава, че на 17 август 2009 г. почина

проф. дхн Стефан Стоянов

Проф. Стефан Стоянов е роден през 1943 г. в Бургас. Завършва Химическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Целият му трудов живот - преподавателски, научен, обществен, е в Алма матер. Специализирал е в Токийския институт по технология в Япония, в Университета в Рур, Германия, в Солунския университет. Бил е гост-преподавател в Националния университет на Мексико. Проф. Стоянов беше декан на Химическия факултет на СУ, а от 2003 г. и заместник-ректор по стопанската дейност на Алма матер.

Една от каузите, за които се бореше, бе Софийският университет да има статут на национален университет. Ще го запомним с неговите думи: ”България също трябва да има един Национален университет. Ако са повече, идеята се обезсмисля. А за това кой да бъде националният университет ще ви отговоря простичко: излезте на улицата в София и попитайте как да стигнете до Университета, без да споменавате до кой точно. 99,9 на сто от хората ще ви упътят веднага. Де факто хората знаят кой е Университетът”.

За приноса му към развитието на висшето химическо образование и наука, в последните месеци от живота си Стефан Стоянов заслужено получи високата университетска награда „Почетен знак със синя лента на Софийския университет”.

Човешкото присъствие и творческата всеотдайност на проф. Стоянов дълго ще бъдат пример на подражание сред колегите му от катедра „Приложна органична химия”. За него цялата академична колегия ще си спомня с дълбоко уважение и искрена почит.

Поклон пред светлата му памет!

От Академичното ръководство на
СУ “Св. Климент Охридски