Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / "Русия, Европа и светът"

   
"Русия, Европа и светът"

На 28 септември 2009 г. в новата конферентна зала на СУ се откри международна конференция на тема: "Русия, Европа и светът". Нейни домакини са Исторически факултет и Институтът за докторанти и постдокторанти "Диалог Европа".

Участват учени от Историческия факултет, БАН, Русия, Чехия, Гърция, Германия, представители от Великотърновския и Югозападния университети.

В продължение на два дена ще се разискват теми като: "Сблъсък и диалог на цивилизациите в Русия – религия, култура и политика", "Преходите в руската история", " Диалог и сътрудничество" и др. През последните двадесет години бяхме свидетели на крайни оценки в пресата, в политическите анализи и в историческите изследвания за мястото на Русия в българската история. Целта на тази конференцията е да се чуе мнението на историците, на професионалистите по редица спорни въпроси и да се дадат по-категорични отговори за събитията, подкрепени с документи и факти.

В рамките на международната конференция "Русия, Европа и светът" ще се проведе и Кръгла маса на тема: "Дипломация и разузнаване в годините на студената война", която се очаква с голям интерес.

Предстои и представянето на сборник с документи от КГБ и ДС в периода от 1950-1991 г със съставители доц. д-р Йордан Баев и Татяна Кирякова.

Russia01