Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Ректорът на СУ и посланикът на Иран обсъдиха възможностите за сътрудничество

   
Ректорът на СУ и посланикът на Иран обсъдиха възможностите за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ проф. дин Иван Илчев се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Ислямска Република Иран в София Абдоллах Норузи. Това е първо посещение на новоназначения ирански посланик в нашата страна в най-старото висше училище.

Проф. Илчев подчерта, че Софийският университет има сравнително дълга традиция на сътрудничество с Иран и ирански университети. За малка държава като България не е малък броят на студентите, които изучават езика и културата на Иран в Алма матер. Ректорът изтъкна активната дейност на преподавателите в катедра „Класически Изток“, които превеждат на български език шедьоври на иранската литература и припомни, че преводът на „Книга на царете“ („Шах-наме“) на персийския класик Абулгасем Фердоуси е удостоен с Голямата годишна награда „Бронзов лъв – 2012“ за книга на годината. В най-скоро време предстои на фарси да излезе и превод на „История славянобългарска“.

Проф. Иван Илчев благодари за възможността студенти от Софийския университет да провеждат практика в Иран.

1-site

СУ има много добри взаимоотношения с Университета в Техеран и Казвинския международен университет. Според проф. Илчев на тази основа може да бъде осъществено бъдещо сътрудничество и в областта на историята, медицината, фармацията, биологията, геологията.

Ректорът запозна посланик Норузи с програмите в СУ като обърна внимание на една от много успешните бакалавърски програми – англоезичната „Европейски съюз и европейска интеграция“, която предлага на студентите от страни извън ЕС базисни познания за начина на функционирането му.

Посланик Абдоллах Норузи изрази желание сътрудничеството със Софийския университет да бъде засилено. Беше обсъдена възможността да бъде увеличен броят на преподавателите по персийски език и култура, създаването на езикова лаборатория, както и повече преподаватели и студенти да посещават Иран всяка година.