Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Пресконференция на Ректорското ръководство

   
Пресконференция на Ректорското ръководство

На 24 август ректорското ръководство на Софийския университет „Св. Климент Охридски” даде пресконференция по повод предстоящия край на кандидат-студентската кампания и предостави отговор по изнесения отчет на Сметната палата и препоръките, които се отнасят до Университета.

Присъстваха проф. дин Иван Илчев – ректор на СУ, доц. д-р Мария Шишиньова – Зам.-ректор по учебната дейност, проф. дхн Иван Петков – Зам.-ректор по стопанската дейност и доц. д-р Желю Владимиров – Зам.-ректор по информационните дейности и администрация.

Доц. д-р Мария Шишиньова информира медиите за огромната работа, която е свършена до този момент. В кандидат-студентската кампания 2009 са проведени 30 изпита – 27 писмени и три устни, работили са 12 технически и 30 изпитни комисии. Броят на квесторите, които са следили за нормалното протичане на изпитите също е внушителен - 1 687 специалисти. След излизането на оценките, 1060 кандидат-студенти са пожелали да прегледат своите изпитни работи. Екип от 24 преподаватели са обяснявали критериите и причините, поради които тези състезателни работи са получили съответната оценка.
Доц. Шишиньова обобщи резултатите, правейки сравнение с миналата година – след третото класиране през миналата година са останали 825 незаети места, докато тази година местата са 865. Все пак трябва да се има в предвид, че План-приема за тази година е със 130 повече студентски места от предходната година.
Незапълнените места до този момент са в специалностите педагогика, музика, изобразително изкуство, химия, физика и някои от филологиите – руска, немска, тюркология и др.

Проф. дин Иван Илчев, Ректор на Алма матер, отговори на въпроси, свързани с отчета на Сметната палата и публично обясни какви мерки е взело академичното ръководство за изпълняване на препоръките на одита. Той наблегна на журналистическите публикации в някои от столичните вестници, които на моменти са представили тенденциозно получената информация от Сметната палата (Публикации в "Телеграф" от 19.08.2009 г. и 20.08.2009 г. - Отговор на Ректора).
Ректорът заяви, че има допуснати грешки, но: „при бюджет от сто милиона лева и ректорско ръководство, което застъпи от началото на 2008 г. е трудно да няма грешки и пропуски. Но е безспорен факт, че през 2008 г. бе осъществена най-мащабната ремонтна дейност за последните две десетилетия – обновената Университетска библиотека, ремонтирания покрив, заблестялата Аула, новата конферентна зала, обновените аудитории, двора на СУ, ремонтираните блокове в Студентския град”.
Проф. Илчев отговорно каза, че от 12 препоръки на Сметната палата вече са изпълнени седем, а по четири се работи усилено. Все по-прецизно работи отдела за „Обществени поръчки”. В процес на работа е и промяна в достъпа до сградата на университета – една от най-големите обществени сгради, където неизбежно контрола трябва да бъде засилен.