Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Пресконференция - КСК '09

   
Пресконференция - КСК '09

На пресконференция в Софийския университет „Св. Климент Охридски” стана ясно, че новите моменти в тазгодишната кандидатстудентска кампания могат да се обособят в четири групи

І група – предварителните изпити, които удвояват шанса на зрелостниците ще бъдат проведени по-рано за разлика от миналата година. Включен е и нов изпит – по Български език и литература. Те ще стартират в началото на м. април както следват:

  • 5 април от 9.00 ч. – География на България
  • 12 април от 9.00 ч. – Математика
  • 12 април от 15.00 ч. – Журналистика /писмен/
  • 26 април от 9.00 ч. – История на България
  • 26 април от 15.00 ч. – Биология
  • 3 май от 9.00 ч. – Български език и литература

Подаването на документите за предварителните изпити ще става в Учебен отдел на Ректората, в бюрата за различните региони на страната и он-лайн.

ІІ група – миналата година Софийския университет призна като вход за влизане зрелостните изпити за 20 специалности, а сега са прибавени още 14 специалности, който признават матурите за входно ниво. За 34 специалности класирането ще е без изпит, а балообразуването ще е с оценка от положената матура и съответните бележки в дипломата на зрелостника.

ІІІ група – тази година има обявени две нови специалности в Алма матер – във Физическия факултет – Комуникация и физична електроника и във Факултета по начална и предучилищна педагогика – Физическо възпитание и спорт.
Специалността Комуникация и физична електроника обединява две области с широк спектър на съвременни научни и технологични постижения: комуникациите/безжични и оптични комуникации/ и физичната електроника /вакуумни, плазмени, и лазерни технологии/. Бъдещите специалисти ще могат да се реализират в сферата на комуникационния бизнес, високотехнологичното производство, научноизследователските лаборатории и др.
Специалността Физическо възпитание и спорт има амбицията да подготвя педагози за всички степени на средното образование. Завършилите бакалавърска степен ще могат да работят като учители по физическо възпитание, инструктори по различни спортове, възпитатели в домове за деца, консултант-експерти, научни работници, мениджъри в областта на образованието и спорта.

ІV група – новости ще има и в балообразуването - кандидатите, които ще участват с оценката от матурата ще разчитат на коефициент 2,5, а за останалите, които ще положат приемен изпит, коефициента им ще бъде 3. Ще се признават и оценки от национални и международни олимпиади при различни условия, определени в Правилника за кандидатстване. Възпитаниците на НГДЕК и НПМГ също ще бъдат приемани по специален ред. Зрелостниците, които завършват семинариите с успех над 5,00 могат да се запишат да следват в Богословския факултет без приемен изпит.

Доц. Мария Шишиньова – зам.-ректор по учебната дейност обяви, че на 5,6 и 7 март в Софийския университет за втора поредна година ще се проведат т.н. „Дни за кандидат-студента”. Тук желаещите ще могат да получат пълна информация по всички интересуващи ги въпроси.

Приемът на документи за предварителната кандидатстудентска кампания ще бъде от 9 до 30 март, а за официалната кампания желаещите кандидати ще могат да подават своите документи от 24 юни до 5 юли.