Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Празник на катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика”

   
Празник на катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика”

н.с. Мария Капитанова

В Заседателна зала №1 се състоя празникът на катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика”.

Катедрата отпразнува юбилея на н.с. Мария Капитанова в рамките на честването на 90 години от началото на библиотековедските лекции в Университета, 60 години от създаването на катедра „Библиотекознание и библиография“ и 20 години от възстановяването на специалност „Библиотечно-информационни науки“.

Мария Капитанова е дългогодишен работник в Университетска библиотека „Св. Климент Охридски” и преподавател в катедра „Библиотекознание и библиография“. Нейните колеги Татяна Янакиева и Александър Димчев увлекателно представиха на присъстващите интересни моменти от работата и приятелството си с Мария Капитанова. Тя благодари на всички за оказаното внимание и пожела на студентите и бъдещите колеги да не спират да работят над себе си, тъй като именно в тези години се изграждат като личности. Поздравление към г-жа Капитанова отправи и Анна Ангелова – директор на УБ „Св. Климент Охридски”.

В празника се включи представянето на Сборник с научни трудове на членове на Катедрата на английски език и монографията на проф. д. изк. Симеон Недков „История на художествените музеи“.

Катедрата „Библиотекознание и библиография“ е основана през 1953 г. В Софийския университет библиотековедски дисциплини се преподават от 1924 г. От 1953 г. студентите се обучават чрез самостоятелна специалност, а от 1958 г. – чрез специализация и втора специалност. През 1993 г. катедрата преминава в състава на Философския факултет и през същата година е създадена специалност Библиотечно-информационни науки, в която се подготвят студенти от бакалавърска, магистърска и докторска степен – редовна и задочна форма на обучение.

Научноизследователското направление на катедрата е в областите: библиотекознание; организация и управление на библиотеките; книгознание, история на книгата, книгоиздаването, печата и писменото общуване; документални източници и обработка на документалната информация – каталогизация, систематизация, индексиране; теория на библиографията, история на библиографската дейност; информационна политика; информационни системи; информационно-търсещи езици; научно-информационна дейност; информационен брокеринг; управление на информационните ресурси; управление на бази от данни; управление на знанието; изследователски методи в библиотечно-информационните науки; информационен мениджмънт; информационни и комуникационни технологии и приложението им в библиотечно-информационните дейности; електронни библиотеки; Интернет; web-дизайн; глобализация и информационно общество; интеграционни процеси между библиотеки, архиви и музеи; краезнание и краеведска библиография, музеология и история на музеите; виртуални музеи; организационен мениджмънт; културна политика; социология на комуникациите; история на българската култура.

Проф. д. изк. Симеон Недков е преподавател във Философския факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е гостуващ преподавател по музеология в Кейптаунския университет и Западнокейпския университет в ЮАР. Ръководи Републиканския научно-методически център по музеезнание към Националния исторически музей.

Автор е на десетки публикации, свързани с историята и съвременните проблеми на музеите, в частност музеите на открито. Разработва теми, свързани с бъдещето на музеите в информационното общество. Обобщаващият му теоретичен труд "Музеи и музеология" е публикуван от издателство ЛИК в началото на 1998 г.

Научните интереси на проф. д. изк. Симеон Недков са в областта на теорията и историята на музеите и основните проблеми на науката музеология

1
2