Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „Правото да знаем и разкриването на архивите на ДС“

   
„Правото да знаем и разкриването на архивите на ДС“

Снимка: http://www.medicalbg.com

Исторически факултет при Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Български хелзинкски комитет и Комисия по досиетата организират кръгла маса на тема: „Правото да знаем и разкриването на архивите на ДС“.

 

Участници:

Комисия по досиетата: Евтим Костадинов - председател, Екатерина Бончева и Валери Кацунов - членове, Румен Борисов – секретар;

Красимир Кънев – председател на БХК; Христо Христов – в. „Дневник“;

Едвин Сугарев – политик, поет и публицист; Асен Григоров – журналист; Пламен Дойнов – поет и преподавател в НБУ; Люба Кулезич – журналист; Момчил Методиев - историк

Модератори: Александър Андреев - Deutsche Welle; Деян Кюранов - програмен директор политически изследвания, Център за либерални стратегии

 

8 февруари 2010 г., 10:00 – 17:00 ч.,
Конферентна зала, Софийски университет „Св. Климент Охридски“

(вход от ул. „Шипка“, ет.2)


След шумната обществена дискусия и след продължително експертно проучване на 19 декември 2006 г. Законът за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия бе приет от 40-ото Народно събрание.

 

Седемнадесет години след промените България стигна до съгласие: документите на бившите тайни служби да бъдат събирани, запазени, съхранени за историята и гражданството да получи достъп до тях.

 

Законът няма лустрационен характер. Смисълът на неговото приложение е морален. Историята е най-добрият учител за бъдещето. Но само тогава, когато обществото научава истината - и красивата, и грозната. Когато тайните са разбулени, когато се следват поуките от миналото.

 

Време беше да се отърсим и от последните мрачни зависимости между хората, подвластни на спойката, създадена им от бившата Държавна сигурност. Зависимости, изградили им манталитета на по-привилегировани, на по-различни и на по-информирани. На хора, които през всичките години на прехода се опитват по един или друг начин да бъдат кукловоди в държавата.

 

Истината често боли. Нека всеки от нас да направи сам своята преценка - от гледна точка на личните си пристрастия, разбирания и познания за онова време.

 

Не очаквайте от комисията, на която е вменено да изпълнява закона, да бъде трибунал или критик. Нашата роля е да вдигнем завесата. И тогава публиката сама да избере ще ръкопляска или ще освирква актьорите, режисирани от някогашните тайни служби. Както при всяко представление, и в това има добри и лоши изпълнители. Да оставим всеки сам да направи своя избор. Вярваме, че обществото ще бъде най-точният съдник, защото то има право да знае всичко за себе си.”

http://www.comdos.bg

Коментари

Влез, за да коментираш.