Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Правоговорен и правописен речник на българския език

   
Правоговорен и правописен речник на българския език

Представянето на „Правоговорен и правописен речник на българския език” с автори Петър Пашов и Христо Първев се състоя на 9 юни в Зала 1 на Софийския университет.

Речникът е издаден от Университетското издателство по препоръка и с финансовата подкрепа на парламентарните комисии по образование и наука и по правата на човека и вероизповеданията и със съдействието на Министерството на образованието и науката.

Това е петото допълнено издание на речника. За първи път той се появява през 1975 г. и е дело на двама бележити български учени - професорите Христо Първев и Петър Пашов. Интересът към него е толкова голям, че четири години по-късно излиза за втори път. Днешното издание съдържа около 350 000 думи и словоформи. Специално внимание се отделя на най-често срещаните грешки и отклонения в произношението и правописа. Новото издание е допълнено и със Закона за транслитерацията.

Ректорът на Алма матер проф. Иван Илчев припомни, че двамата автори са работили както в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, така и в БАН. Той уточни, че речникът ще стигне до всички български училища и до държавната администрация и че от него всеки, който иска правилно да си служи с българския език би имал полза.

Председателят на парламентарната комисия по образованието и науката Лютви Местан допълни, че добрата инициатива на българските парламентаристи щеше да си остане само едно благопожелания, ако не беше срещнала добрата воля на изпълнителната власт в лицето на вицепремиера и министър на образованието и науката доц. д-р Даниел Вълчев. От своя страна Министърът на МОН сподели, че навярно МОН и Алма матер ще подемат национална кампания за българския език и то в близките месеци.

Новият тираж е 15 000 и ще бъде раздаван безплатно в институциите от системата на българското образование.